Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O rachetă israeliană a doborât o "ţintă" deasupra Platoului Golan (armată)

www.haaretz.com
explozie Damasc

Armata israeliană a anunţat joi că a doborât o "ţintă" deasupra Platoului Golan ocupat, la câteva ore după ce Siria a acuzat Israelul de a fi lovit o poziţie militară aproape de aeroportul din Damasc, transmite AFP preluat de agerpres.

"Sistemul de apărare aeriană Patriot a interceptat o ţintă deasupra Platoului Golan", a afirmat armata israeliană pe contul său de Twitter, fără a da mai multe detalii. 

Presa israeliană a indicat că "ţinta" a fost o dronă, dar un purtător de cuvânt al armatei a refuzat să comenteze informaţia. 

După războiul din iunie 1967, statul evreu a ocupat 1.200 km.p. din Platoul Golan (nord-est), a cărui anexare în 1981 nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, în timp ce restul de circa 510 km.p. a rămas sub control sirian. 

Linia de încetare a focului din Golan era considerată relativ calmă în ultimii ani, dar situaţia s-a tensionat o dată cu declanşarea războiului în Siria în 2011. 

Explozia puternică produsă joi în apropiere de aeroportul internaţional din Damasc, situat la aproximativ 25 km de capitala siriană, a avut drept cauză rachete lansate de Israel asupra unei poziţii a armatei siriene, a indicat agenţia oficială siriană Sana, citată de AFP. 

Mai multe rachete israeliene au lovit joi, în zorii zilei, o poziţie a armatei la sud-est de aeroportul din Damasc, a relatat la rândul său televiziunea de stat siriană, citată de Reuters. 

"O poziţie a armatei la sud-vest de aeroportul internaţional din Damasc a fost ţinta în zori a unei agresiuni israeliene cu mai multe rachete trase din teritoriile ocupate, provocând explozii", a mai relatat agenţia de presă Sana, referindu-se la partea din platoul Golan ocupată de Israel. 

"Agresiunea israeliană" a provocat explozii şi unele pagube materiale, potrivit agenţiei de presă citate. 

Israel a lovit joi un centru de aprovizionare cu arme operat de gruparea şiită libaneză Hezbollah lângă aeroportul din Damasc, aliat al regimului sirian, unde sunt trimise arme în mod regulat de Iran cu avioane comerciale şi militare de marfă. 

Israelul nu comentează în general în legătură cu acţiunile sale în Siria. Însă ministrul israelian pentru serviciile de informaţii, Israel Katz, a părut să confirme acţiunea, într-o declaraţie la postul de radio al armatei. El a declarat că presupusele lovituri sunt "în concordanţă" cu politica israeliană de a preveni contrabanda cu arme a Iranului către Hezbollah, via Siria, fără să confirme însă responsabilitatea ţării sale pentru acest raid. 

De la începutul conflictului sirian, Israelul a efectuat numeroase lovituri aeriene în Siria, în special, împotriva convoaielor destinate Hezbollah.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.