Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O redacţie comună pentru jurnaliştii agenţiilor de presă din UE, deschisă la Bruxelles anul viitor

iStock
open space birouri Huawei calculatoare

O redacţie pentru jurnaliştii agenţiilor de presă din Uniunea Europeană este aşteptat să fie deschisă la Bruxelles anul viitor şi reprezintă un proiect dezvoltat de dpa şi AFP, în principal ca măsură împotriva dezinformării, potrivit news.ro.

Pentru că agenţiile de presă sunt de multe ori singurele surse de informare de la Bruxelles, în afara transmisiunilor publice, ele reprezintă o legătură între dezbaterile UE şi dezbaterile naţionale şi sursă pentru cetăţeni la informaţie independentă.

Citește și: BREAKING Dragnea a SCOS IEPURELE DIN PĂLĂRIE în fața judecătorilor...

După ce a fost realizat studiul de fezabilitate şi 15 dintre cei 20 de reprezentanţi ai marilor agenţii de presă europene au răspuns afirmativ iniţiativei, vineri au fost prezentate, într-o întâlnire online, rezultatele acestuia.

Redacţia comună ar urma să găzduiască mai mult de 20 de jurnalişti, va avea un sediu fizic la Bruxelles, în apropierea instituţiilor europene, dar şi o platformă online proprie, programe de training pentru jurnalism multimedia şi de verificare a informaţiilor.

Următorul pas în dezvoltarea acesteia îl reprezintă finanţarea. Au fost luate în calcul două variante - pe termen scurt, fonduri de la guvernele naţionale; pe termen lung - din programe europene.

„În mod obişnuit, marile agenţii de presă colaborează cu cele mai mici, fac schimb de surse şi se consultă. Toate agenţiile ar lucra din acelaşi loc, fiecare pentru sine, dar jurnaliştii vor putea învăţa unii de la alţii, vor putea colabora”, a spus Peter Kropsch, director şi preşedinte al comitetului executiv al dpa. El a precizat că proiectul ar putea să debuteze anul viitor, dacă vor fi obţinute fondurile necesare.

De cealaltă parte, Christine Buhagiar, director pe Europa al AFP, a punctat că „agenţiile de presă trebuie să evolueze continuu pentru a se adapta pieţei” şi a subliniat că programele de training vor fi centrate pe podcasturi şi verificarea informaţiilor, tot mai necesară astăzi.

Citește și: BREAKING CONFESIUNEA lui DRAGNEA devoalată de PONTA în fața judecătorilor...

Nu va exista o restricţie privind numărul de agenţii dintr-o ţară care pot participa în proiect şi vor putea fi incluse şi cele din Marea Britanie. Ele trebuie să se supună unui statut, prin care confirmă că nu au legături cu terţi.

Katarina Barley, vicepreşedinta Parlamentului European, a declarat vineri, în deschiderea întâlnirii: „Europa este încă cel mai propice continent pentru libertatea presei, dar am văzut noul Index al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere şi am observat că şi noi ne confruntăm cu probleme - violenţa împotriva jurnaliştilor a crescut şi există anumite evenimente îngrijorătoare în unele state membre. Cetăţenilor trebuie să le fie clar că libertatea presei nu face referire doar la presă. Ea protejează fiecare cetăţean, asigură pluralismul, drepturi fundamentale”.

„Avem nevoie, mai ales acum, în pandemie, ca cetăţenii să aibă acces la informaţie independentă. Criza este o provocare sub toate aspectele, inclusiv pentru media. Presa joacă un rol esenţial în oferirea de informaţii corecte şi combaterea dezinformării despre pandemie. Uniunea Europeană este implicată activ în apărarea independenţei şi siguranţei jurnaliştilor, componentă fundamentală a funcţionării democratice a instituţiilor. Este foarte îngrijorător că pandemia este folosită de anumite guverne ca scuză pentru reprimarea libertăţii presei şi a exprimării”, a adăugat ea.

Jaume Duch Guillot, purtător de cuvânt al PE şi director general al departamentului de Comunicare, a explicat: „Este clar pentru noi că este foarte important să lucrăm direct cu corespondenţii la Bruxelles şi cu jurnaliştii în general. În ultimul an, rolul agenţiilor de presă şi de comunicare a devenit chiar mai important. A existat şi o evoluţie negativă în ultimul an - veniturile din publicitate au scăzut între 30 şi 80%, în timpul primei carantine, cifre ulluitoare, şi, potrivit International Press Association, 223 de profesionişti din presă au părăsit Bruxelles sau nu şi-au înnoit acreditările pentru acest an, iar dintre aceştia, 127 sunt jurnalişti. UE trebuie să sprijine operatorii media în această fază de tranziţie”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.