Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O scrisoare care poartă semnătura reginei Maria Stuart a Scoţiei a fost vândută la licitaţie pentru 32.500 de lire sterline

Artmark
licitatie

O scrisoare care poartă semnătura reginei Maria Stuart a Scoţiei (1542-1587) a fost vândută la licitaţie pentru suma de 32.500 de lire sterline (43.825 de dolari), informează DPA.

Casa de licitaţii Lyon & Turnbull a declarat că documentul, scris în limba franceză, a suscitat un interes internaţional la licitaţia desfăşurată live şi online miercuri, potrivit Agerpres.

Scrisoarea este un apel din partea reginei Scoţiei către ambasadorul francez în Anglia pentru a permite ajungerea în siguranţă a nobilului scoţian George Douglas în Franţa.

Documentul a fost scris în Castelul Carlisle la două luni după evadarea ei din Castelul Lochleven din Perthshire, la 2 mai 1568, unde fusese închisă timp de aproape un an după abdicarea forţată în favoarea fiului ei, James al VI-lea.

Regina spera ca, ajutând la asigurarea unei călătorii sigure în Franţa pentru George Douglas, acesta va interveni în numele ei pe lângă regele Franţei pentru a-i asigura libertatea.

"A existat un interes internaţional pentru această scrisoare, suma obţinută la licitaţie reflectând fascinaţia continuă faţă de unul dintre cei mai cunoscuţi monarhi din istorie", a declarat Cathy Marsden, specialistă în cărţi rare, manuscrise şi hărţi la Lyon & Turnbull, cu sediul la Edinburgh.

"Este rar ca un document cu scrisul de mână al reginei Maria Stuart să fie scos la licitaţie. Există 12 rânduri scrise de un secretar şi şase scrise chiar de regină. Scrisoarea este semnată, 'Votre bien bonne amye, Marie' ('Prietena ta foarte bună, Maria')", a precizat experta.

Scrisoarea s-a vândut cu peste dublul preţului cerut, de 14.000 de euro.

Documentul îi cere ambasadorului francez să-i împrumute lui George Douglas 300 de scuzi şi să negocieze cu familia regală franceză pentru a asigura trecerea în siguranţă a acestuia.

Evadarea Mariei Stuart din Castelul Lochleven a avut loc cu ajutorul lui George Douglas şi a vărului său, William Douglas.

Ea a fost prinsă de Richard Lowther, viceguvernator de Cumberland, şi escortată la Castelul Carlisle.

Maria a fost întemniţată de regina Elisabeta I timp de 19 ani şi apoi decapitată la Castelul Fotheringhay din Northamptonshire, pe 8 februarie, 1587, la vârsta de 44 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.