Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O seceră veche de peste 6.300 de ani, prezentată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

agerpres.ro
secera preistorica deva
Turiştii care vor vizita, pe parcursul lunii iulie, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva vor putea să vadă, în premieră, o seceră veche de peste 6.300 de ani care a fost descoperită în 2011 cu prilejul lucrărilor de descărcare arheologică efectuate pe traseul autostrăzii A1 Deva-Orăştie, a informat, miercuri, instituţia de cultură, potrivit Agerpres.

Secera este realizată din patru bucăţi de piatră laminare care au fost găsite aliniate, in situ, într-o zonă din comuna Şoimuş, de lângă Deva, piesa fiind datată în jurul anului 4.300 î.Hr, în timpul epocii eneolitice, când pe Valea Mureşului a existat o aşezare a culturii Tiszapolgar, afirmă specialiştii MCDR Deva.

"Când vorbim despre sedentarizarea umană în preistorie, amintim, printre altele, cultivarea şi recoltarea plantelor, aducând în discuţie, pe lângă săpăligi şi plantatoare, şi secerile. Acestea au fost confecţionate în epoca neolitică din piatră cioplită, debitându-se suporturi aşchiale sau laminare, care, mai apoi, erau inserate într-un suport din os, corn sau lemn", a explicat Mihaela-Maria Barbu, arheolog în cadrul MCDR.

Citește și: 'Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari' al lui Radu Jude, 'un semnal de alarmă inteligent' privind populismul

Specialiştii au concluzionat că piesele descoperite fac parte dintr-o seceră după ce au studiat uzura apărută pe una sau pe ambele margini ale lamelelor care formează obiectul.

"Această uzură este, de fapt, o depunere de sevă de plante, care au fost tăiate cu o unealtă de tip seceră", a completat arheologul MCDR.

Pe baza observaţiilor efectuate şi a literaturii de specialitate consultate, muzeografii din Deva au reuşit să construiască şi o replică a secerii preistorice. Piesa şi replica sa vor fi prezentate, pe tot parcursul lunii iulie, într-un loc special amenajat la intrarea în muzeul din Deva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.