DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O șefă de la Forumul Economic Mondial ne anunță că o să renunțăm la carnea animală sau ouă și le înlocuim cu proteinele alternative: trei etape în zece ani

playtech.ro
carne artificiala

Pizza, pastele, friptura de vită, tocana și multe dintre mâncărurile noastre preferate includ ingrediente ce provin de la animale. Potrivit unui nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și Blue Horizon Corporation, până în anul 2035 ne vom putea pregăti mesele noastre favorite din proteine alternative, se arată într-un comunicat BCG.

Numărul consumatorilor care înlocuiesc deja, complet sau parțial, carnea din dietă cu proteine alternative crește datorită conștientizării beneficiilor pe care le are asupra mediului, sănătății sau a drepturilor animalelor. Raportul Food for Thought: The Protein Transformation realizat de BCG și Blue Horizon afirmă faptul că alternativele de înlocuire a proteinelor, precum proteinele cultivate pe bază de plante, pe bază de microorganisme sau pe bază de celule animale, ar putea deveni o alternativă viabilă a cărnii pentru un procent de 90% dintre mesele noastre preferate, până în 2035.

Piața de înlocuire a proteinelor va crește de la 13 milioane de tone, cât era anul trecut, la aproape 100 de milioane de tone până în 2035, reprezentând 11% din piața totală de proteine, arată proiectele raportului. În scenarii mai optimiste, dacă procesul de inovare devine mai rapid, prețurile pe emisiile de CO2 cresc în continuare, iar fermierii care fac tranziția de la agricultura animală la producția alternativă de proteine primesc sprijin, această cantitate s-ar putea dubla chiar în următorul deceniu și jumătate.

„Fermierii joacă un rol important în tranziția către proteinele alternative. Ei trebuie să învețe să cultive soiurile potrivite pentru diferitele culturi care se folosesc în producerea de proteine alternative, adică culturile optimizate pentru consumul uman,” a declarat László Juhász Director General și Senior Partner al BCG.

Lisa Sweet, șefă a diviziei de strategie de afaceri și angajament la Centrul pentru Bunuri Publice Globale de la Forumul Economic Mondial, a declarat:

„Pentru ca diversificarea proteinelor și trecerea la proteinele alternative să aibă succes, întregul sistem trebuie să evolueze pentru a susține în continuare mijloacele de trai ale fermierilor.” În sprijinirea acestei tranziții, fermierii ar trebui ajutați prin stabilirea unor garanții ale prețurilor, încheierea de acorduri de aprovizionare pe termen lung și alte stimulente.

Înlocuirea ingredientelor de origine animală va fi o problemă cheie în următorii ani. Utilizarea proteinelor alternative poate contribui la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU privind reducerea consumului, producției și foametei. Dacă creșterea de 11% a pieței evidențiată în studiul privind proteinele alternative se realizează până în 2035, înlocuirea cărnii și a ouălor ar reduce emisiile globale de CO2 cu mai mult de o gigatonă, în următorul deceniu și jumătate, echivalent cu emisiile anuale actuale de CO2 din Japonia.

Pe lângă reducerea emisiilor, utilizarea surselor alternative de proteine ar putea duce la economii semnificative de apă potabilă: estimările arată că agricultura ar putea economisi cel puțin 39 de miliarde de metri cubi de apă potabilă în următorul deceniu și jumătate, suficientă apă proaspătă pentru a aproviziona un oraș ca Londra, cu 9 milioane de locuitori, timp de 40 de ani.

Beneficiile asupra siguranței și durabilității mediului sunt incontestabile, însă principalul aspect al convingerii consumatorilor este acela de a obține o asemănare cât mai mare cu cea a produselor reale. Cea mai mare provocare pentru proteinele alternative este să atingă sau să depășească gustul, textura și prețul cărnii disponibile astăzi.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Pe baza cercetărilor realizate de BCG, acest lucru se va întâmpla în trei etape, în funcție de tipul de proteină pe care doriți să îl înlocuiți:

Alternativele pe bază de plante, cum ar fi burgeri, produse lactate și înlocuitori ai ouălor din soia, mazăre și alte proteine din plante vor atinge paritatea până în 2023 sau mai devreme.

Proteinele alternative produse din microorganisme precum ciuperci, drojdii și alge unicelulare ar putea atinge paritatea dorită până în 2025.

Proteinele cultivate direct din celule animale pot îndeplini așteptările de mai sus până în 2032.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.