Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'O simplă cărămidă în zidul propagandei rusești' - Reacție dură a Ucrainei după discursul lui Roger Waters, fondator Pink Floyd, de la ONU

Rolling Stone
Roger Waters

Cofondatorul Pink Floyd, Roger Waters, a fost criticat miercuri de Ucraina după ce a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că invazia Rusiei în țara vecină "nu a fost neprovocată", transmite AFP.

În vârstă de 79 de ani,  Roger Waters, care a mai stârnit controverse în trecut prin poziția sa privind războiul, a fost invitat de Moscova să se adreseze celor 15 membri ai Consiliului.

"Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a fost ilegală. O condamn în cei mai fermi termeni", a declarat muzicianul britanic prin intermediul unei înregistrări video.

Dar Waters a lăsat apoi să se înțeleagă că și Kievul este de vină.

"De asemenea, invazia rusă în Ucraina nu a fost neprovocată. Așa că îi condamn și eu pe provocatori în cei mai fermi termeni posibili", a spus el, cerând o încetare imediată a focului.

Reacție dură a ambasadorului Ucrainei

Ambasadorul Ucrainei la ONU a ripostat cu un joc de cuvinte pe titlul unuia dintre cele mai cunoscute cântece ale lui Pink Floyd.

"Cât de trist pentru foștii săi fani să îl vadă acceptând rolul de simplă cărămidă în zid, un zid al dezinformării și propagandei rusești", a declarat Sergi Kisliția.

Reprezentantul Kievului a făcut referire chiar și la porcul roz gonflabil gigantic care a fost prezent în multe dintre spectacolele trupei de rock progresiv.

El a spus că a fost surprins că basistul nu a aranjat ca acesta să plutească în camera Consiliului de Securitate.

"Ce ar fi putut fi de data aceasta, domnule Waters? Porci cu zvastici și secera și ciocanul?". a întrebat Kisliția în timpul discuției suprarealiste.

Consiliul a organizat numeroase dezbateri pe tema războiului, dar nu a reușit să ia nicio măsură din cauza veto-ului Rusiei.

Rusia a solicitat reuniunea pentru a discuta despre armele furnizate Ucrainei de către Occident.

Adjunctul ambasadorului SUA, Richard Mills, a declarat despre Waters: "În timp ce recunosc cu siguranță acreditările sale impresionante ca artist, calificările sale pentru a ne vorbi în calitate de expert în materie de control al armamentului sau de securitate europeană îmi sunt mai puțin evidente".

Ambasadorul rus Vasili Nebenzia a salutat participarea unui om pe care l-a numit "unul dintre cei mai proeminenți activiști ai mișcării anti-război contemporane".

Poziția controversată a lui Waters pe tema războiului

În septembrie anul trecut, Waters a fost declarat persona non grata de către orașul polonez Cracovia, după ce concertele sale au fost anulate acolo din cauza poziției sale față de război.

Waters a scris o scrisoare deschisă în acea lună în care spunea că Occidentul ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Kievului, acuzându-l pe președintele Volodimir Zelenski că permite "naționalismul extrem" în Ucraina și îndemnându-l să "pună capăt acestui război mortal".

Săptămâna aceasta, compozitoarea Pink Floyd Polly Samson, soția membrului trupei David Gilmour, l-a numit pe Waters "antisemit" și "apologet al lui Putin" într-un tweet.

Waters a răspuns prin postarea unei declarații pe Twitter în care a spus că "respinge în totalitate" acuzația lui Samson.

Pink Floyd s-a reunit anul trecut, fără Waters, pentru a lansa un single în sprijinul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.