Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O singură localitate din Bistrița-Năsăud mai are focare active de pestă porcină africană

facebook.com
pesta porcina

O singură localitate din judeţul Bistriţa-Năsăud mai are, la această dată, focare active de pestă porcină africană (PPA) la porci domestici, după ce zilele trecute au fost închise alte patru focare, potrivit comunicatului de presă remis luni de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Cele patru focare de PPA care au fost închise au fost semnalate în localităţile Teaca, Viile Tecii, Ocniţa şi Ciosa la sfârşitul lunii septembrie, potrivit Agerpres.

"În săptămâna 01-05.11.2021, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud a efectuat întocmirea rapoartelor de stingere pentru 4 focare de pestă porcină africană din localităţile Ciosa, Teaca, Viile Tecii şi Ocniţa. (...) După trecerea perioadei minime de 30 de zile de la efectuarea dezinfecţiei în exploataţiile contaminate, efectuarea examenelor clinice (în urma cărora nu s-au depistat porci care prezentau semne clinice specifice bolii) şi a rezultatelor negative obţinute la probele de sânge recoltate de la eşantionul stabilit pentru zona de protecţie, au fost ridicate restricţiile impuse prin Planul de măsuri, aprobat prin Hotărârea nr. 17 din 29.09.2021 a Centrului Local de Combatere a Bolilor şi au fost stinse cele 4 focare", se arată în comunicatul DSVSA Bistriţa-Năsăud.

Potrivit autorităţilor sanitare-veterinare, la această dată în judeţ mai sunt active trei focare de PPA în tot atâtea exploataţii de pe raza unei singure localităţi, respectiv satul Beudiu, iar aceste focare ar urma să fie închise în perioada următoare.

DSVSA menţionează faptul că, de la începutul acestui an, au fost achitate despăgubiri în valoare de aproximativ 234.000 de lei proprietarilor animalelor ucise în scopul eradicării PPA.

De asemenea, vor fi continuate, alături de poliţişti, acţiunile de verificare a transporturilor de animale vii şi a produselor din carne de porc în zonele aflate sub restricţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.