Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O şopârlă a devenit eroină în Egipt după ce 'a invadat' Israelul

Nature
soparla gecko

O şopârlă gecko egipteană, al cărei nume ştiinţific este Tarentola Annularis, a devenit o adevărată eroină în această ţară africană după publicarea unui studiu care avertizează că micuţa reptilă ''invadează'' şi ameninţă ecosistemul din regiunea Arabah din sudul Israelului, considerat un stat ''inamic'' de către cetăţeni egipteni, notează EFE, potrivit Agerpres.


Studiul, publicat de Universitatea din Tel Aviv, atrage atenţia că această şopârlă gecko a deşertului, care nu cântăreşte mai mult de 75 de grame, este ''un potenţial pericol în habitatul său natural pentru orice fiinţă vie mai mică decât ea''.

În faţa ameninţării acestei specii invazive, Autoritatea Parcurilor Naturale din Israel a cerut locuitorilor regiunii occidentale a Arabah să încerce să detecteze aceste reptile şi să anunţe cât mai repede autorităţile, demers care a generat un val de susţinere pentru micuţa gecko pe reţelele sociale din Egipt.

Şopârla ''gecko egipteană este adevărata eroină, are patriotismul în sânge'', au scris mai mulţi utilizatori pe Twitter, platformă unde hashtagul #GeckoEgiptean s-a transformat în ''trending topic''.

Chiar şi unul dintre membrii Comitetului pentru Amnistie Prezidenţială din Egipt, Tareq al Awadi, a difuzat ştirea pe reţeaua socială cu mesajul ''(gecko) a făcut ceea ce nu a reuşit să facă...'', o aluzie voalată la armata egipteană.

Egiptul a luptat împotriva Israelului în patru războaie, printre care Războiul de Şase Zile din 1967 - an în care statul israelian a ocupat Peninsula Sinai - şi în războiul de Yom Kipur din 1973, însă ulterior a semnat un acord de pace cu statul israelian şi cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice.

Totodată, egiptenii sunt susţinători fermi ai cauzei palestiniene şi, în ultimii ani, au criticat guvernarea preşedintelui Abdel Fattah El-Sisi pentru strângerea legăturilor cu Israelul.

Ultima mare polemică a fost declanşată de organizarea în Peninsula Sinai a două festivaluri cu participarea unor muzicieni israelieni, evenimente care, după o campanie de condamnare, au fost în cele din urmă suspendate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.