Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O statuie a lui John A. Macdonald, un fost premier canadian, a fost dată jos de pe soclu

canada steag

O statuie a lui John A. Macdonald, un fost premier canadian acuzat de implementarea unei politici de asimilare a populaţiilor autohtone, a fost dată jos de pe soclu, la Montreal, în timpul unei manifestaţii antirasiste, a anunţat poliţia, relatează AFP, potrivit news.ro.

Statuia de bronz a premierului canadian John A. Macdonald, vandalizată cu regularitate în ultimii ani, zăcea sâmbătă după-amiaza la câţiva metri de piedestal, potrivit unui jurnalist AFP de la faţa locului.

Capul statuii s-a desprins în urma căderi şi s-a rostogolit câţiva merei mai departe.

Statuia, care trona în Place du Canada din 1895, a fost dată jos de pe soclu de către un grup mic, în timpul unei manifestaţii la care participau sâmbătă după-amiaza câteva sute de persoane, cerând o reducere a finanţării poliţiei.

Imagini din timpul îndepărtării statuii de pe soclu, salutată prin strigăte de manifestanţi, au fost difuzate pe reţele de socializare.

Citește și: Gabriela Firea și Florentin Pandele, SHOW de zile mari: dansează pe melodia Jerusalema/ VIDEO

Poliţia a ordonat imediat dispersarea manifestaţiei, organizată la apelul unui colectiv de apărarea persoanelor de culoare şi autohtone. Ea nu a operat nicio arestare, a precizat o purtătoare de cuvânt contactată de AFP.

Mai mulţi organizatori citaţi de presa locală au declarat însă că scoaterea statuii de pe soclu i-a luat prin surprindere.

Guvernul luii John A. Macdonald, care a condus ţara la sfârşitul secolului al XIX-lea, este acuzat căa căutat să asimileze popoarele autohtone, internându-le cu forţa în pensionate în care le era interzis să-şi vorbească limba.

Această politică a fost catalogată drept un ”genocid cultural” de către o comisie de anchetă în 2015.

Primarul din Montréal, Valérie Plante, a condamnat aceste ”acte de vandalism”.

”Asemenea gesturi nu pot fi acceptate şi nici tolerate”, a denunţat ea într-un comunicat. ”Ştim că anumite monumente istorice, aici şi în alte părţi, se află în centrul unor dezbateri emotive. Reiterez că privilegiez ca ele să fie puse mai degrabă în context, decât să fie pur şi simplu retrase”.

Premierul Quebecului François Legault şi-a exprimat şi el indignarea.

”Orice-am gândi despre John A. MacDonald, distrugerea unui monument în acest fel este inacceptabilă”, a reacţionat el pe Twitter. ”Trebuie să luptăm împotriva rasismului, însă distrugerea unor părţi ale istoriei noastre nu este o soluţie. Vandalismul nu are ce căuta în democtaţia noastră, iar statuia trebuie să fie restaurată”.

Statui cu efigia lui Macdonald, unul dintre părinţii fondatori ai Canadei moderne, fac obiectul unor polemici în maimulte oraşe din ţară.

În 2018, un monument care-l reprezintă a fost retras de la Primăria oraşului Victoria, în Columbia Britanică, aminteşte Radio Canada.

În urma morţii afroamericanului Geroge Floyd sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, în Statele Unite, la 25 mai, zeci de mii de persoane au semnat o petiţie care cerea retragerea statuii de la Montréal a lui Macdonald.

Manifestaţia organizată sâmbătă, la Montréal, dar şi alte oraşe din Canada, intervine la câteva zile după ce alt afroamerican, Jacob Blake, a fost rănit grav de un poliţist alb, care l-a împuşcat de şapte ori în spate, la Kenosha, în Wisconsin, în timp ce se opunea arestării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.