Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marilyn Monroe contestată după ce o statuie gigant a actriţei ar urma să fie amplasată în faţa unui muzeu din Palm Springs

marilyn monroe

O statuie gigant a actriţei Marilyn Monroe, ce ar urma să fie amplasată în faţa unui muzeu din Palm Springs, este contestată de localnici, în timp ce unii antreprenori sunt de părere că ar atrage turişti, relatează Variety.

Statuia de 7 metri şi jumătate din faţa Palm Springs Art Museum o reprezintă cu fusta ridicată de ventilaţia din trotuar, expunându-i lenjeria intimă, ipostază emblematică din filmul „The Seven Year Itch”.

Mai mulţi rezidenţi din Palm Springs sunt de părere că nu îi face cinste actriţei care ar fi împlinit, pe 1 iunie, vârsta de 95 de ani. Unii antreprenori spun că statuia kitschy pop va atrage turişti, iar dezbaterea a împărţit oraşul.

Este stabilit ca aceasta să fie instalată în faţa muzeului până la finalul verii, dar localnicii nemulţumiţi au deschis un proces blocând astfel amplasarea ei. Următoarea audiere este stabilită pentru 20 iulie.

Reclamanţii sunt de părere că statuia din fibră de sticlă nu este simbolul potrivit pentru aceste vremuri, cel puţin nu în acel loc.

„Este o luptă pentru identitatea Palm Springs”, a spus Liz Armstrong, fost director al muzeului. „Cum reprezintă oraşul? Posteriorul acoperit cu chiloţi fiind primul lucru pe care îl vezi când ieşi din muzeu este atât de lipsit de respect, este o palmă peste faţă”.

Statuia concepută de Seward Johnson a mai fost amplasată în oraş în perioada 2012 - 2014, la o intersecţie din centru. Ea a fost mutată în diverse locuri, dar acum un grup sprijinit de proprietari de hoteluri, care a cumpărat-o pentru 1 milion de dolari, vrea să o reinstaleze în faţa muzeului pentru cel puţin trei ani.

Cei care se opun spun că amplasarea ei în faţa muzeului e în contradicţie cu design-ul din 1976 al arhitectului E. Stuart Williams şi ascunde liniile trasate de planul de renovare a centrului. Între ei se află şi creatoarea de modă Trina Turk. Ea a înfiinţat Comitetul de Relocare a lui Marilyn şi a strâns bani pentru un proces împotriva oraşului, care, spune ea, a decis mutarea statuii fără permisiunea rezidenţilor.

Pe lângă asta, comunitatea se întreabă şi dacă monumentul nu reprezintă un simbol al sexismului. O petiţie #MeTooMarilyn a obţinut aproximativ 50.000 de semnături împotriva amplasării.

„O admir pe Marilyn Monroe ca artistă şi emblemă a culturii pop, dar nu cred că statuia este cea mai bună reprezentare a ceea ce e ea”, a spus Turk.

Armstrong, curator independent în prezent, consideră cu tărie că sublinierea imaginii sexualizate a starului nu trimite mesajul corect într-o vreme în care monumentele de peste tot sunt reevaluate. „Am avut o mare schimbare culturală. Este doar un stereotip apus, nu este corect faţă de ea. Nu am învăţat nimic? Când ridici ceva de 7 metri înălţime, ar fi bine să fii sigur de ce reprezintă. Acesta este un memento al sexismului sistemic”.

Deşi mulţi pasionaţi de artă şi arhitectură din oraş nu cred că statuia este un bun ambasador pentru localitate, s-au resemnat la ideea că unii proprietari de hoteluri şi de magazine insistă să o păstreze în oraş ca atracţie pentru vizitatori, atâta timp cât nu este în faţa muzeului, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.