Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O țară aliată Statelor Unite respinge cererea de a bloca zborurile armatei ruse

The Heritage Foundation
Egipt arabia saudita israel siria

Egiptul îi oferă Moscovei un acces crucial în spațiul său aerian, permițând astfel transportul de armament din Siria spre Ucraina

Potrivit declarațiilor unor oficiali egipteni și americani, Egiptul a ignorat cererea SUA vizând închiderea spațiului său aerian în fața forțelor ruse, punând astfel la încercare capacitatea Washingtonului de a reduce alimentarea cu armament a Moscovei înaintea unei îndelung așteptate contraofensive ucrainene, relatează The Wall Street Journal citat de Rador.

Anul trecut Statele Unite și Ucraina au convins o serie de țări, printre care Turcia, Iordania și Irak, să reducă cel puțin accesul unor avioane rusești după invadarea Ucrainei, silind astfel avioanele Moscovei să zboare peste 3000 km în plus și să le trebuiască încă vreo cinci ore ca să ajungă la bazele lor strategice din Siria.

Dar Egiptul a permis survolarea avioanelor rusești, oferind astfel Moscovei o cale ocolită dar sigură spre Siria, unde forțele sale l-au susținut pe președintele Bashar al-Assad în războiul civil din ultimii ani. Oficiali ai Statelor Unite afirmă că Rusia a profitat de aceste transporturi ca să aducă în Ucraina armament din Siria.

Atât oficialii americani cât și cei egipteni au declarat că în lunile februarie și martie o serie de oficiali din SUA au cerut Egiptului să-și închidă spațiul aerian în fața forțelor ruse – decizie care ar fi blocat efectiv accesul aerian spre Siria. Potrivit oficialilor, Egiptul nu a răspuns cererii și continuă să permită zborul avioanelor rusești.

Întrebat în legătură cu această cerere, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat următoarele: “Refuzăm să facem comentarii în privința unor discuții cu caracter privat”. Ministerul egiptean de Externe nu a răspuns cererii de a comenta problema.

Egiptul se clasează pe locul al doilea printre țările din lume care primesc un ajutor militar substanțial din partea armatei SUA, Washingtonul asigurând un ajutor anual de aproximativ 1,3 miliarde de dolari, dar Cairo s-a dovedit deseori un aliat problematic. Guvernul președintelui Abdel Fattah Al Sisi, un fost general ajuns la putere în urma unei lovituri de stat din 2013 soldate cu morți, a trimis la închisoare o serie de cetățeni americani și l-a susținut pe șeful milițiilor sprijinite de Rusia care au provocat războiul civil din Libia, izbucnit în 2011.

Sisi întreține relații călduroase cu președintele rus Vladimir Putin care, i-a oferit în dar în semn de prietenie liderului egiptean un AK-47 (Automat Kalașnikov 47) cu ocazia vizitei sale la Cairo din 2015.

În aprilie, citând o serie de documente recent dezvăluite ale serviciilor americane de informații, apărute pe rețeaua Discord, The Washington Post relata că Egiptul a ales să livreze armament Rusiei în loc să asigure Ucrainei muniție de artilerie. Potrivit oficialilor americani, planul de vânzare a unor arme în Rusia nu s-a materializat niciodată, iar Ministerul egiptean de Externe a declarat că țara rămâne neutră în privința războiului din Ucraina.

Un oficial american a spus că posibilitatea de a-i cere Egiptului să-și închidă spațiul aerian în fața Rusiei a apărut în cursul unor discuții dintre diverse servicii, în același timp cu discuțiile pe tema armelor și munițiilor destinate Rusiei și Ucrainei.

WSJ a relatat că pe parcursul vizitei sale la Cairo din luna martie secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a cerut Egiptului să livreze muniție de artilerie de calibru 155 mm și armament din epoca sovietică pentru a susține eforturile SUA de a sprijini Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.