DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O televiziune americană din Polonia, critică la adresa guvernului de la Varșovia, riscă să-și piardă licența

romanialibera.ro
krs polonia

O televiziune americană din Polonia care critică guvernul naţionalist de la Varşovia şi-ar putea pierde licenţa din cauza uneoi propuneri de modificare a legislaţiei, au afirmat joi parlamentari ai opoziţiei, ei exprimându-şi îngrijorarea în creştere legată de libertatea presei din ţară, transmite Reuters.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS)  susţine de multă vreme că organizaţiile media deţinute de străini denaturează dezbaterile publice şi nu servesc intereselor poloneze, dar criticii spun că guvernul îşi propune să sporească controlul asupra mass-media şi să limiteze libera exprimare.

Parlamentarii opoziţiei spun că modificarea propusă la Legea privind radiodifuziunea vizează radiodifuzorul privat TVN şi canalul său de ştiri TVN24, care sunt deţinute de Discovery.

"SUA au observat cu o îngrijorare tot mai mare procesul de acordare a licenţelor TVN şi noua legislaţie propusă ... Presa neîngrădită este crucială pentru democraţie", a declarat pe Twitter însărcinatul cu afaceri american, Bix Aliu. "

Nu ne vom pleca sub nicio presiune şi vom rămâne independenţi, acţionând în numele telespectatorilor noştri", a declarat Consiliul de administraţie al TVN într-un comunicat.

Proiectul de amendament, înaintat Parlamentului miercuri seara târziu de un grup de parlamentari PiS, ar împiedica companiile din afara Spaţiului Economic European să preia controlul posturilor de radio şi televiziune poloneze.

”Proiectul de lege îşi propune să clarifice reglementările care permit Consiliului Naţional al Audiovizualului să contracareze în mod eficient posibilitatea ca orice entitate din afara Uniunii Europene să preia controlul asupra radiodifuzorilor RTV (radio şi televiziune), inclusiv entităţi din ţări care prezintă o ameninţare semnificativă la adresa securităţii statului, "se arată în justificarea proiectului.

"Există un scop - TVN urmează să fie furat ... la fel ca mass-media publică, ziarele regionale au fost furate de la polonezi mai devreme", a declarat Robert Kwiatkowski, membru al grupului parlamentar de stânga şi al Consiliului Naţional al Mass-Mediei.

De când PiS a venit la putere în 2015, opoziţia spune că a transformat posturile publice de televiziune şi radio în mijloace de difuzare a propagandei guvernamentale.

În decembrie, compania de rafinare de stat PKN Orlen a anunţat că preia publisherul de ziare Polska Press, de la un grup de presă german, în ceea ce criticii au spus că este o încercare de a spori controlul guvernului asupra ziarelor regionale pe care le deţine.

PKN Orlen a afirmat că preluarea este o simplă tranzacţie comercială.

"Un stat serios nu poate fi ca o frunză în vânt. Trebuie să avem instrumente care să ajute să decidem dacă o anumită preluare este adecvată sau nu pe teritoriul Poloniei", a declarat reporterilor premierul Mateusz Morawiecki.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.