Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O universitate americană va plăti despăgubiri de peste 1 miliard de dolari într-un scandal privind abuzurile sexuale

Getty Images
USC

Universitatea Southern California (USC) din Los Angeles a acceptat să achite despăgubiri de peste 1 miliard de dolari unor femei care au acuzat un ginecolog angajat în campusul instituţiei de comiterea unor abuzuri sexuale, au anunţat joi avocaţii victimelor, citaţi de AFP, potrivit AGERPRES.

Un tribunal din Los Angeles a validat un acord încheiat pe cale amiabilă pentru suma de 852 de milioane de dolari şi care viza peste 700 de victime prezumtive, a precizat într-un comunicat Gloria Allred, al cărei cabinet de avocatură a reprezentat câteva zeci de femei care au depus plângeri în instanţă.

Acestei sume i se adaugă cea dintr-un acord precedent, în valoare de 215 milioane de dolari, încheiat la sfârşitul anului 2018 în cadrul unui proces în grup demarat la nivel federal, iar ca urmare "acesta este cel mai mare acord amiabil pentru abuzuri sexuale încheiat vreodată cu o universitate din Statele Unite", a precizat Gloria Allred.

"Amploarea acestui acord stă mărturie pentru prejudiciile uriaşe cauzate de actele depravate ale lui George Tyndall asupra clientelor noastre", au reacţionat la rândul lor avocaţii de la cabinetul Manly, Stewart & Finaldi, care a reprezentat 234 dintre reclamante.

"Acordul spune multe lucruri despre vinovăţia USC, care l-a angajat pe Tyndall timp de 30 de ani şi a ignorat tonele de plângeri şi de dovezi ale faptelor sale reprobabile", a continuat aceeaşi firmă de avocatură într-un comunicat.

Medicul George Tyndall, în vârstă de 74 de ani, a făcut obiectul câtorva sute de acuzaţii formulate de paciente ale sale în ultimii 30 de ani, care au denunţat atingeri nepotrivite şi violuri.

Citește și: CTP, ieșire furibundă la adresa susținătorilor medicului Flavia Groșan: ‘Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei, nu se duc la spital decât când încep să horcăie’

Medicul ar fi realizat şi fotografii ale organelor genitale ale pacientelor şi ar fi făcut comentarii obscene despre aspectul lor fizic, precum şi remarci rasiste şi homofobe.

Potrivit mărturiilor, medicul le critica adeseori pe studentele străine, în special pe cele asiatice, care nu vorbeau fluent limba engleză şi care nu erau obişnuite cu controalele ginecologice.

În pofida plângerilor repetate, el nu a fost niciodată îngrijorat în privinţa locului său de muncă, până la o anchetă internă din 2016 iniţiată de o infirmieră, care a ajuns la concluzia că au existat practici anormale în timpul examinărilor medicale.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe ginecolog, care a negat întotdeauna faptele, să se pensioneze în 2017 în urma unui acord cu USC, ale cărui detalii financiare nu au fost dezvăluite.

Rectorul universităţii americane a demisionat în urma scandalului provocat de acea anchetă.

În afara acordurilor amiabile, plângerile pacientelor au determinat şi deschiderea unei anchete de către Poliţia californiană împotriva medicului Tyndall.

El a fost arestat în iunie 2019 şi pus oficial sub acuzare pentru diverse abuzuri sexuale comise asupra unui total de 20 de femei, pentru fapte ce datează începând din 2009, deşi plângerile vizează o perioadă mult mai îndelungată.

Medicul Tyndal se află în prezent în libertate, fiind eliberat pe cauţiune, dar riscă o pedeapsă de peste 50 de ani de închisoare dacă va fi condamnat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.