Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O victorie în Parlamentul European! Miningul criptografic nu va fi interzis în Uniunea Europeană

latimes.com
bitcoin farm minat criptomonede

Miningul criptografic cu dovezi de lucru (PoW) nu va fi interzis în Uniunea Europeană – cel puțin nu în acest an. Aceasta este concluzia de la votul comisiei urmărite îndeaproape de săptămâna trecută din Parlamentul European (PE), conform cointelegraph.com.

Un amendament de ultimă oră prezentat de o coaliție ad-hoc a social-democraților și a Verzilor ar fi stabilit o interdicție de facto a exploatării miniere cu dovezi de lucru – tipul de mecanisme de consens utilizate de criptomonedele native precum Bitcoin ( BTC ) și Ether ( ETH ). — a fost respins hotărât . Comunitatea cripto poate respira ușor, dar unii încă își fac griji că problema industriei cu protocoalele sale de consens consumatoare de energie rămâne.

„Prima mea reacție la rezultatul votului comisiei de afaceri economice și monetare a fost un oftat de ușurare”, a declarat Joshua Ellul, director la Center for Distributed Ledger Technologies și lector principal la Universitatea din Malta, pentru Cointelegraph, adăugând:

„Este cu siguranță un semn că tehnologia cripto și registrul distribuit nu mai este o nișă care reunește tehnologi, investitori, pasionați și idealiști – este o tehnologie care este aici pentru a rămâne.”

Dar, Ellul mai crede că comunitatea nu ar trebui să stea liniştită cu victoria de săptămâna trecută. Minerii care susțin proiectele blockchain PoW ar trebui să „investigheze sursele de energie regenerabilă”, nu numai în așteptarea altor posibile acțiuni de reglementare, ci și pentru a minimiza amprenta lor de carbon.

Votul comisiei a făcut parte din procesul în curs de desfășurare al Uniunii Europene privind Piețele în activele criptomonede (MiCA), menit să aducă armonizare, claritate și reglementare pe piețele de criptomonede din Europa.

„Din toate probabilitățile, modificarea de facto a interdicției PoW nu și-ar fi găsit drumul în acordul final MiCA”, a declarat Patrick Hansen, șeful de strategie la firma cripto Unstoppable Finance, pentru Cointelegraph. Dar asta nu înseamnă că consumul de energie și amprenta de carbon sunt probleme moarte. Hansen a adăugat:

„Macromediul – Ucraina, inflația etc. – se schimbă rapid, iar reducerea consumului de energie ar putea deveni în curând o prioritate absolută a politicii.”

Un apel de trezire?

„Aceasta este o veste bună pentru sectorul cripto”, a declarat Yu Xiong, profesor de analiză de afaceri și director al Centrului pentru Inovare și Comercializare de la Universitatea din Surrey, pentru Cointelegraph, referitor la votul comisiei PE. Este un alt semn că criptomonedele și tehnologia blockchain sunt acceptate pe scară largă de către public, dar și „au oferit cu siguranță un avertisment acelor activități miniere care folosesc PoW. Pregătiți-vă pentru transformare pentru că nimeni nu poate prezice dacă va exista un alt astfel de vot în viitor.”

Ethereum va fi „sperăm” că va trece cu succes la un mecanism de consens pentru proof-of-stake (PoS) mai ecologic, mai târziu în acest an, a adăugat el. În caz contrar, votul oferă timp pentru alte proiecte care folosesc PoW pentru a-și întreprinde propria transformare pentru a reduce consumul de energie și amprenta lor de carbon.

La fel ca și alții activi în spațiul cripto, Xiong consideră că o reglementare iluminată – de tipul pe care se presupune că MiCA oferă – va fi un plus general pentru industria cripto. Sau, după cum a spus recent purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, Markus Ferber :

„Piețele pentru activele cripto au fost ca Vestul Sălbatic de prea mult timp și au nevoie de un șerif european [...] Noile reguli pentru criptomonede vor umple vidul de reglementare existent prin instituirea unui cadru clar pentru a proteja investitorii și a asigura piața. integritate."

Toate acestea spuse, votul 32 la 24 pentru respingerea amendamentului a fost precedat de o anumită trepidare în comunitatea cripto. „Situația MiCA este mai rea pentru cripto decât orice în SUA”, a remarcat șeful de politică al Asociației Blockchain, Jake Chervinsky, care a spus că amendamentul arată „ca un pretext pentru interzicerea Bitcoin”. Între timp, Jean-Marie Mognetti, CEO al CoinShares, a descris oferta de a interzice protocoalele PoW ca fiind „mai mult decât vești proaste”, ci mai degrabă „o propunere necugetată, neinspirată, care nu reflectă realitățile și viitorul industriei”.

În curând va face parte din „taxonomia” durabilă a Europei

Separat de disputa de amendamente, comisia ECON a cerut, de asemenea, Comisiei Europene să includă activitățile de exploatare a criptomonedei în taxonomia sa UE – un sistem de clasificare – pentru activitățile durabile până la 1 ianuarie 2025. UE va stabili apoi dacă exploatarea criptomonedelor ar putea fi clasificată ca un activitate „durabilă”. Dacă sunt considerați nesustenabili, investitorii instituționali europeni și alții ar putea fi înclinați să ofere sectorului criptografic o zonă mai largă.

„Taxonomia are o influență imensă asupra locurilor în care companiile, investitorii și statele [și pot] investi banii și subvențiile”, a explicat Hansen recent. Și, cu cât vor trece mai multe legi de mediu, cu atât această influență va crește. Între timp, el a adăugat că cripto miningul PoW ar putea fi foarte probabil catalogat ca „nesustenabil” în taxonomie.

Dar, acesta este încă ceva timp în viitor și ar putea avea o sferă limitată. „Nu cred că adăugarea la taxonomia de sustenabilitate începând cu 2025 va avea un impact mare asupra adoptării criptomonedei”, a spus Hansen pentru Cointelegraph. „În funcție de modul în care este definit, ar putea îngreuna investițiile în companiile miniere în viitor, dar suntem încă la câțiva ani de asta și oricum mineritul nu este o activitate economică importantă în UE.”

Mai important, a adăugat Hansen, va afecta doar companiile miniere și „nu întreaga industrie cripto în ceea ce privește amendamentul alternativ care a fost votat împotrivă”.

Xiong a descris includerea criptominerilor în taxonomia UE ca fiind „rezonabilă”. Va pune mai multă presiune asupra minerilor pentru a trece la alternative mai ecologice și el anticipează că mai puține rețele vor folosi mecanisme de consens PoW în 2025. „În cele din urmă, doar PoS va fi adoptat de aplicațiile blockchain”, a prezis Xiong.

Ellul a spus că termenul limită din 2025 oferă un oarecare spațiu de respirație. „Sper că încurajează mai multe surse de energie regenerabilă.” O problemă cu dezbaterea PoW-energie, a adăugat el, este că este foarte polarizată: „O extremă este că „indiferent de cost, PoW ar trebui să rămână”, în timp ce cealaltă este că PoW ne va ucide pe toți.”

O poziție de mijloc mai puțin încălzită ar putea fi utilă, a sugerat el.

Se profilează o criză climatică

Au fost lecții învățate în această ultimă încăierare de reglementare? Potrivit lui Xiong, o lecție este că dezvoltatorii de cripto și blockchain trebuie „să accepte doar criptografii ecologice”, deoarece orice activitate legată de emisiile de carbon din acest sector „va fi preluată rapid de observatori”.

Într-adevăr, Eero Heinäluoma, un membru al Parlamentului European și un susținător al amendamentului anti-PoW, a spus că „Amprenta de carbon a unei singure tranzacții cu bitcoin este egală cu un zbor transatlantic dus-întors de la Londra la New York. Aceasta este de 1,5 milioane de ori energia consumată de o tranzacție VISA. Dacă nu reducem această amprentă masivă de carbon prin plasarea cripto-monedelor pe o cale mai durabilă, eforturile noastre de a combate criza climatică și de a ne consolida independența energetică riscă să fie în zadar.”

Cu toate acestea, nu toți membrii comunității cripto sunt influențați de acest tip de comparații. Mognetti a remarcat :

„La o rată anuală a emisiilor de 41 de milioane de tone de CO2, industria minieră globală Bitcoin are o amprentă mică asupra mediului în raport cu industria aviației, sectorul transportului maritim, aparatele de aer condiționat, ventilatoarele electrice, centrele de date și uscătoarele de rufe.”

Ellul a fost de acord că problema energetică nu poate fi privită izolat. „Majoritatea tuturor lucrurilor utilitare în lumea modernă necesită energie și multe alte activități sunt, de asemenea, înfometate de putere.” Un exemplu: operatorul energetic din Irlanda estimează că până în 2028, 30% din energia electrică a Irlandei va fi consumată de centrele de date ale țării.

În general, votul comisiei Parlamentului European „nu a avut ca rezultat tehnologia înăbușitoare de data aceasta, dar într-adevăr ridică întrebări despre viitor”, a spus Ellul pentru Cointelegraph. Între timp, Hansen a adăugat că, chiar dacă votul comisiei ar fi fost pierdut, interdicția de minerit ar fi fost cu siguranță renunțată din proiectul de lege MiCA mai târziu, când cele trei entități-cheie ale UE – Parlamentul, Consiliul și Comisia – își reconciliază textele legislative în „trilogul” unic al UE. ” proces. Totuși, o înfrângere în comisia ECON ar fi arătat rău, a spus Hansen:

„Simul simbol al Parlamentului UE care cere interzicerea PoW ar fi avut un efect foarte dăunător asupra pieței.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.