Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O vulpe polară i-a uimit pe oamenii de știință: Incredibil cât de repede a străbătut distanța dintre Norvegia și Canada

O vulpe polară a parcurs circa 3.507 de kilometri din Norvegia până în Canada - lăsându-i pe oamenii de ştiinţă "fără cuvinte", informează Daily Mail, potrivit agerpres.ro.

Animalul a făcut această călătorie incredibilă în doar 76 de zile - străbătând în medie circa 47 de kilometri pe zi - "în cel mai rapid ritm de deplasare înregistrat vreodată la această specie", potrivit cercetătorilor.

Călătoria vulpii a fost urmărită de cercetătorii de la Institutul Polar Norvegian, care i-au amplasat un transmiţător prin satelit în 2017.

O hartă realizată de cercetători reconstituie drumul parcurs de animal din Norvegia, spre Arhipelagul Arctic Canadian, în extremitatea nordică a Canadei, traversând gheaţa arctică.

Citește și: Președintele Tribunalului Timiș, scrisoare care provoacă CUTREMUR în magistratură

"Am crezut că poate a murit sau că a fost dusă acolo pe o barcă, dar în zonă nu existau ambarcaţiuni. Am rămas fără cuvinte", au explicat cercetătorii.

Vulpea a început această epică călătorie pe 26 martie anul trecut, când a părăsit teritoriul insular Svalbard, administrat de Norvegia.

În doar trei săptămâni ea se afla în Groenlanda, unde a ajuns pe 16 aprilie, înainte de a-şi continua călătoria şi a atinge pe insula canadiană Ellesmere pe 10 iunie.

Citește și: Verdict DRAMATIC al medicilor privind starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu

La cea mai mare viteză, vulpea a parcurs 154 kilometri într-o singură zi, în timp ce se traversa banchiza din nordul Groenlandei.

Animalul şi-a luat şi două pauze în timpul călătoriei, pe care cercetătorii le-au atribuit climatului "inospitalier" şi furtunilor de zăpadă.

Oamenii de ştiinţă susţin că vulpea a rămas într-o "zonă limitată" în jurul insulei Ellesmere, după ce a ajuns acolo în iunie anul trecut. Cu toate acestea, de atunci, ei i-au pierdut urma, deoarece transmiţătorul a încetat să mai funcţioneze.

Concluziile cercetătorilor pe marginea acestui caz sunt publicate în revista Polar Research.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.