Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de afaceri au găsit 'soluția': Să nu se impoziteze veniturile mari, ci să se elimine scutirile de la IT, construcții și alte domenii

businessmagazin.ro
taxe impozit rate

Asociaţia Romanian Business Leaders solicită Guvernului să menţină cota unică aplicată impozitării muncii, cu eliminarea excepţiilor şi a scutirilor nefundamentate economic, apreciind că trecerea la impozitarea progresivă este de nedorit, România având un cost al muncii peste media europeană.

„În continuare, antreprenorii români şi mediul de afaceri vor să ştie care e direcţia în care se îndreaptă România. Suntem pe cale de a rata cea mai mare şansă de modernizare a României – fondurile PNRR, în timp ce suntem asaltaţi de propuneri de creşteri de impozite, care să alimenteze bugetul unei administraţii neperformante. Am scăpat, deocamdată, de recesiune, dar pierderea acestor bani din economie va lovi puternic în competitivitatea României şi în dezvoltarea proiectelor de infrastructură atât de necesare”, a spus Marius Ştefan, preşedintele RBL, citat de Ziarul Financiar.

Trei motive pentru care impozitarea progresivă este de nedorit şi 3 soluţii pentru rezolvarea problemei veniturilor, în opinia RBL:

- În cei 20 de ani de când cota unică se aplică în România, ea şi-a dovedit pe deplin utilitatea: a scos la lumină şi a fiscalizat peste 150.000 de locuri de muncă, a contribuit la triplarea PIB-ului ţării şi a simplificat sistemul de administrare fiscală.

- România are în continuare un cost al muncii peste media europeană, ceea ce nu ajută deloc în competitivitatea ţării noastre. Mediul de afaceri este deja în criza acutizată a migrării forţei de muncă. Ne pleacă masiv oameni super calificaţi, din industrii creative şi din industrii producătoare, ne pleacă studenţi, care aleg să nu mai studieze în România şi să nu mai revină apoi să lucreze în România. E nevoie de politici de atragere şi retenţie a acestor oameni, nu de politici de îndepărtare a lor.

- Nu am identificat un fundament economic solid pentru care România să introducă impozitarea progresivă a muncii. Care ar fi beneficiul în economie? Care ar fi beneficiul în buzunarele oamenilor? Care ar fi beneficiul în bugetul de stat? Acestea sunt întrebări ale căror răspunsuri ar trebui să fie clare.

Soluţiile pentru creşterea veniturilor bugetare din taxarea muncii:

- Uniformizarea cotei unice aplicabile muncii, prin eliminarea excepţiilor şi a scutirilor, va duce nu doar la echitate socială şi economică, ci şi la creşterea directă a veniturilor bugetare. Dacă această măsură ar fi însoţită de plafonarea contribuţiilor, competitivitatea României pe piaţa muncii ar creşte masiv.

- Eliminarea pensiilor speciale şi reformarea sistemului de pensii va duce la deblocarea PNRR, care va stimula creşterea economiei, şi în final, va stimula creşterea veniturilor oamenilor.

- Accelerarea digitalizării administraţiei şi creşterea competenţelor digitale în administraţie vor contribui la creşterea veniturilor bugetare.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru peste 1.000 antreprenori şi şefi de companii din mediul de business privat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.