Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de ştiinţă au cerut mass-media să explice mai bine cauzele schimbărilor climatice

noaa.gov
schimbari climatice criza climatica fenomene

Oamenii de ştiinţă au cerut mass-media să explice mai bine cauzele schimbărilor climatice

Aproape 100 de oameni de ştiinţă italieni au trimis joi o scrisoare deschisă presei, cerându-i să explice mai bine cauzele şi soluţiile la schimbările climatice, astfel încât să se poată lua măsuri pentru a se preveni o criză, relatează AFP, informează Agerpres.

Scrisoarea a fost semnată, printre alţii, de laureatul Premiului Nobel pentru Fizică din 2021, Giorgio Parisi.

Regiuni vaste ale Europei, în special ţările mediteraneene, inclusiv Italia, au fost lovite de căldură extremă şi incendii, în timp ce furtuni puternice şi grindină s-au abătut asupra nordului peninsulei.

"Valurile de căldură, inundaţiile, secetele prelungite şi incendiile sunt doar câteva dintre semnele intensificării efectelor schimbărilor climatice asupra teritoriilor noastre", se arată în scrisoarea semnată de 96 de oameni de ştiinţă.

Cu toate acestea, "mass-media italiene vorbesc încă prea des despre 'vreme rea' mai degrabă decât despre schimbările climatice. Când vorbesc despre asta, omit adesea cauzele şi soluţiile", afirmă oamenii de ştiinţă.

Aceste omisiuni riscă "să alimenteze inacţiunea, resemnarea sau negarea realităţii", în timp ce există soluţii precum "eliminarea rapidă a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazului, şi decarbonizarea prin intermediul energiilor regenerabile".

"Aceasta este strategia potrivită pentru a opri creşterea temperaturilor şi, în prezent, este fezabilă din punct de vedere tehnologic şi economic", scriu oamenii de ştiinţă.

Scrisoarea a fost semnată de profesori şi de cercetători italieni din universităţi şi instituţii din Italia şi din străinatate.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, valurile de căldură au devenit mai probabile din cauza schimbărilor climatice. "Pe măsură ce temperaturile globale cresc, se aşteaptă ca valurile de căldură să devină mai frecvente şi mai intense", afirmă ei.

În acelaşi timp, creşterea temperaturilor şi seceta din cauza precipitaţiilor reduse creează condiţiile perfecte pentru incendii de vegetaţie sau de pădure.

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi observatorului european Copernicus, luna iulie 2023 va fi cu siguranţă cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.