Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință au descoperit două plante care ne protejează de radiațiile solare

www.jurnalul.ro
oameni de știință, experiment

Oamenii de ştiinţă din Santiago de Chile au descoperit în două specii de flori din Antarctica molecule care protejează aceste plante de efectele negative ale radiaţiei solare şi care ar putea fi utilizate la fabricarea unor produse precum cremele antisolare dar şi a substanţelor care protejează culturile vulnerabile la radiaţii, informează Reuters. 

Cercetătorii de la Universitatea Santiago care analizau proprietăţile unor plante din Antarctica, cultivate într-un mediu controlat, au descoperit că speciile Colobanthus quitensis şi Deschampsia antarctica pot să tolereze concentraţii mari de radiaţie ultravioletă. 

Potrivit British Antarctic Survey, acestea sunt singurele două plante cu flori descoperite în acea regiune acoperită de gheţuri polare, şi care cresc în zonele limitrofe ale regiunii, cu un climat uşor mai temperat. Însă modificările climatice şi topirea gheţurilor contribuie la mărirea arealului acestor plante, au precizat cercetătorii chilieni. 

Savanţii au identificat un grup de molecule în aceste flori, în special în Colobanthus quitensis, care acţionează ca un filtru solar şi previn distrugerile cauzate de radiaţii, a explicat coordonatorul proiectului, Gustavo Zuniga. 

Universitatea chiliană caută în prezent parteneri comerciali pentru a dezvolta o serie de produse benefice inspirate din acest studiu. 

"(Moleculele) ar putea fi folosite în viitorul nu prea îndepărtat. De exemplu, pentru o cultură care nu tolerează creşterea nivelului de radiaţie, această informaţie genetică ar putea fi folosită pentru a face cultura să răspundă mai bine la un astfel de fenomen", a spus coordonatorul cercetării. 

Creme naturale de protecţie solară ar putea fi de asemenea create, încorporând acele molecule pentru a proteja pielea umană de efectele negative ale radiaţiei ultraviolete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.