Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii lui Orban sau cine pune umărul la blocarea exploatării gazelor din Marea Neagră

Radu Pop
orban

Un sondaj recent intitulat Barometrul Securității Energetice - 2020 și realizat de INSCOP Research în perioada 25 mai – 5 iunie scoate în evidență faptul că românii sunt foarte atenți și interesați de ce se întâmplă cu resursele României din Marea Neagră - peste trei sferturi dintre respondenți (78,9%) sunt de acord cu exploatarea acestora, iar 88,4% spun că este importantă și foarte importantă deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor de la Marea Neagră pentru a ajuta la relansarea economiei româneşti afectate de epidemia de coronavirus.

Doar că acum la Malul Mării lucrurile rămân încurcate și investițiile blocate. “Din varii motive, acest proiect de exploatare nu se întâmplă. Văd un succes al adversarilor noștri în oprirea acestui proiect. Văd o mare satisfacție a intelligence-ului estic că reușește să pună frână pe acest proiect de 30 de miliarde de euro. Am putea să beneficiem pe ursătorii 25-30 ani de o independență energetică a României – un concept atât de vechi, pe care și Ceaușescu și l-a dorit, cât era el de comunist și de un produs al Moscovei”, remarca analistul militar, Radu Tudor într-o intervenție video din 24 iunie. “Una din cele mai reușite campanii de manipulare, de fake news și de război hibrid, care, din păcate, a avut succes în România este opoziția în proiectul de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră”, a mai spus analistul.

Și pentru intelligence-ul Rusiei a fost misiune ușoară, când instituțiile cheie pe domeniul energetic sunt conduse de niște habarniști-sinecuriști. La  Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operațiunilor Off­shore la Marea Neagră (ACROPO), o instituție vitală pentru resursele din Marea Neagră, guvernul Orban pregătește o nouă rotire a cadrelor, și nu are nici o problemă să recupereze sinecuriști din regimul PSD-ist.

Iulian Offenberg, până de foarte curând consilier în Corpul de Control din cadrul ANRM, agenție subordonată Ministerului Economiei, se încălzește în culise pentru a reveni în poziția de vicepreședinte al ACROPO, pe care a mai ocupat-o înainte de 2017.  Din sursele noastre, Orban pregătește readucerea lui Offenberg la ACROPO în locul vicepreședintelui Vasile Gușatu, fost chestor de poliție și membru ALDE. Din motive de sănătate, aceste este nevoit să se retragă.

Gușatu a fost adus la ACROPO de premierul PSD-ist, Mihai Tudose, cel care în 2017 îl numea președintele al Autorității pe Offenberg, fost electrician la exploatarea minieră Lonea în cadrul Regiei Autonome a Huilei Petrosani. De altfel, la momentul respectiv, în decurs de trei luni, Offenberg a beneficiat de trei decizii ale premierului Tudose prin care a fost numit în diferite funcții – din președinte al ANRM, a fost făcut vicepreședinte ACROPO, culminând cu funcția de președinte al Autorității.  Deși avea pe hârtie mandat de 5 ani, nu a rezistat mult, fiind schimbat pe 15 martie 2018 cu Iulian Cliseru, soţul Speranţei Cliseru, mâna dreaptă a primarului Capitalei, Gabriela Firea. După nici o lună, în mai 2018, și Cliseru avea să fie revocat și în funcție revenea Constantin Gheorghe pe care îl înlocuise Offenberg.

Din surse apropiate Cabinetului Orban, la acest moment, Offenberg este din nou pe cai mari și la un pas să ajungă să gestioneze mult așteptata exploatare a celor 200 de miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră.

Cu prietenii rentabile politic, Offenberg a avut mereu lipici la funcții de șef – înainte de ACROPO a fost director la Conversmin (în perioada când milioane de euro au fost scoși ilegal din companie) şi la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), după cum consemnează în mai multe articole de-a lungul timpului presa hunedoreană. Astfel, Offenberg a fost, o perioadă, consilier al fostului senator de Hunedoara, Haralambie Vochițoiu (fost PSD, fost PPDD, fost UNPR), iar în 2015, devenea consilierul ministrului de atunci al Energiei, Andrei Gerea. În 2014, și soția lui Offenberg intra în jocul politic, devenind vicepreședinte al UNPR Petroșani, după cum relata Gazeta de Dimineață.

Și tot presa hunedoreană a documentat de-a lungul vremii dezastrul de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Directorii care s-au succedat, alături de reprezentanții statului și de specialiștii din minister au contribuit major la îngroparea economică a CEH. Iulian Bebe Offenberg, cum mai este cunoscut, a făcut și el parte din Consiliul de Administrație al CEH până la momentul în care compania a intrat în insolvență. “Un maimuțoi care răspunde la comenzile lui Rezmeriță și Purcaru, Anghel”, “un om de casă foarte eficient pentru viitoarele contracte ale CEH”, sună comentariile celor care îl cunosc bine și care au devoalat și legăturile strânse de afaceri cu fostul UNPR-ist Vochițoiu.

ACROPO se ocupă de reglementarea, autorizarea și inspecția activităților de exploatare de gaze și petrol și se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului României, condus de fostul jurnalist, Ionel Dancă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.