Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oana Marciana Ozmen, PNL: România – printre primele state membre UE care reglementează piața de hidrogen

oana marciana ozmen

Astăzi, 24 mai, Senatul României, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat Propunerea legislativă (L163/2023) privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și al transporturilor, în baza raportului și discuțiilor constructive ale comisiilor de specialitate ale Senatului. Camera Deputaților va dezbate proiectul în perioada imediat următoare.

Prin eforturile comune ale deputaților și senatorilor din grupurile parlamentare PNL, PSD, UDMR, și în colaborare cu Ministerul Energiei, această propunere necesară sectorului energetic a fost promovată. România poate ține pasul cu progresul tehnologic și are obligația de a valorifica oportunitățile existente în domeniul hidrogenului curat. Prin utilizarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și al transporturilor, această inițiativă legislativă are rolul și de a transpune obligațiile care ne revin în baza Directivei privind energia din resurse regenerabile.

Dezvoltarea sectorului energetic autohton depinde de crearea unei piețe de hidrogen robuste, iar la nivel regional, România beneficiază de mai multe avantaje majore care reprezintă garanția succesului utilizării hidrogenului curat, precum capacitatea de producere a energiei regenerabile la costuri competitive în comparație cu Europa Centrală și de Est și prezența unui număr mare de consumatori industriali și sectoare care pot valorifica hidrogenul produs. Amintesc, de asemenea, de sectorul transportului rutier greu, sectorul chimic și producția de amoniac, producția de oțel, petrochimia (rafinăriile), industria aeriană și maritimă.

Un rol semnificativ în susținerea pieței de hidrogen îl deține sectorul energiei nucleare care poate asigura o bază solidă pentru dezvoltarea pieței de hidrogen verde în țară. Centralele nucleare reprezintă o sursă sustenabilă și eficientă de energie electrică, care poate fi utilizată în procesele de producție a hidrogenului verde. Prin utilizarea energiei nucleare pentru a alimenta procesele de electroliză, România poate produce hidrogen curat fără emisii de carbon, sprijinind astfel economia verde și contribuind, în același timp, la diversificarea mixului energetic.

Din punct de vedere economic, investițiile în hidrogenul curat reprezintă o oportunitate majoră de a crea valoare în țara noastră și de a revitaliza sectorul industrial afectat de lipsa competitivității cauzată de costurile ridicate, în special cel al energiei care dă semne lente de scădere. Aceste investiții în dezvoltarea unei industrii a hidrogenului verde în România vor aduce beneficii economice semnificative, generând noi oportunități de afaceri, creând locuri de muncă și stimulând inovația tehnologică.

Prin inițiativa prezentată astăzi în Senat, apreciem că primul pas a fost îndeplinit, facilitând astfel conturarea unui cadru mai amplu, robust, în ceea ce privește sustenabilitatea si siguranța în materie de energie. Prioritatea proiectului constă în promovarea hidrogenului verde și utilizarea hidrogenului low-carbon în perioada de tranziție, crescând astfel capacitatea de producție de energie în țară și întărind securitatea energetică a României.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.