Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oana Ozmen: Eficiența energetică trebuie să fie întotdeauna o temă de consens național

Facebook
Oana Ozmen

Eficiența energetică trebuie să fie un obiectiv al tuturor politicienilor din România, tema fiind una de interes general în beneficiul tuturor cetățenilor, mai ales în condițiile creșterii prețurilor pe piața de energie, consideră deputatul USR Oana Ozmen.

Clădirile sunt un mare consumator de energie, inclusiv clădirile de patrimoniu, care, în privința reabilitării, comportă un regim de intervenție diferit, în condițiile în care performanța energetică a acestora este scăzută. Barierele în calea renovării aprofundate sunt: lipsa unui registru național al clădirilor care să indice tipul de clădire, precum și gradul necesar de reabilitare, deficitul de forță de muncă calificată pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu, prețul materialelor de construcții.

Oana Ozmen spune: ”Este nevoie de o implicare mai serioasă pentru a accelara renovarea aprofundată a fondului imobiliar. Nu vom înregistra progrese notabile dacă nu va exista o consultare reală a experților din domeniu, a asociațiilor de profil și a decidenților politici. Pentru a conștientiza că timpul se scurge în defavoarea noastră este important să utilizăm fondurile existente pentru proiecte sustenabile. Am organizat în data de 23 februarie, cu sprijinul Comisiei pentru Industrii și Servicii, un eveniment dedicat reabilitării clădirilor de patrimoniu – Istorie, Artă, Renovare Aprofundată.

Concluzia unanimă din partea celor prezenți, inclusiv a oficialilor Ambasadelor Germaniei, Regatului Danemarcei, Spaniei, Turciei a fost că eficiența energetică nu ar trebui să poarte culoarea vreunui partid anume, tema fiind una de interes general în beneficiul tuturor cetățenilor.”

Asigurarea energiei a devenit o problemă critică, deși aceasta a fost dintotdeauna o prioritate pentru factorii de decizie.  Reducerea dependenței față de importurile de energie, precum și necesitatea de a limita efectele produse de schimbările climatice pot fi obținute prin măsurile de eficiență energetică.

Comisia Europeană propune ca, începând din 2030, toate clădirile noi și cele care intră în proces de renovare aprofundată să aibă zero emisii de carbon, iar pentru sectorul public, regula să se aplice începând cu 2027, potrivit noii propuneri de Directivă privind performanța energetică a clădirilor. Măsurile de eficiență energetică, în sens mai larg, nu se rezumă doar la un consum redus de energie și trebuie internalizate cât mai curând de toate sectoarele de activitate de la industrie, la cercetare, educație și la orice nivel administrativ.

E.S. Soren Jensen, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România, a salutat, în alocuțiunea domniei sale, consensul politic care se formează în jurul temei privind eficiența energetică.

Despre valoarea culturală și utilizarea fondului construit, E.S. Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București,  a reiterat  susținerea pentru un viitor sustenabil și implicarea Germaniei în acest demers.

E.S. Dna. Füsun Aramaz, Ambasadoarea Republicii Turcia în România, precum și domnul  Santiago Pellón Olmedo, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice a Spaniei la București, și-au arătat deschiderea și interesul față de astfel de inițiative.

Vorbitorii la eveniment au susținut, la unison, că sunt necesare eforturi constante pentru a menține unicitatea clădirilor de patrimoniu, adevărate “opere de artă” care păstrează vie dimensiune culturală și sunt mărturii ale istoriei pentru generațiile viitoare.

Evenimentul „Istorie, Artă și Renovare Aprofundată” de la Palatul Ghica Victoriei a fost organizat în 23 februarie de către Comisia pentru Industrii și Servicii cu scopul de a atrage atenția asupra eficienței energetice în sectorul clădirilor din România, fără a omite însă clădirile de patrimoniu. La eveniment au participat membri ai celor două camere din Parlament, specialiști din domeniu din ministere și asociații de profil. Importanța colaborării, a transferului de cunoștințe și schimbul de bune practici au fost recunoscute cu această ocazie de diplomați de prestigiu din țări precum Danemarca, Germania, Turcia și Spania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.