Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obama, Bush și guvernul SUA, condamnați - Un tribunal din Iran îi obligă să plătească 313 milioane de dolari pentru atacuri teroriste

bush obama

Un tribunal iranian a decis că guvernul Statelor Unite și o serie de persoane și entități, inclusiv fostul președinte Barack Obama, trebuie să plătească despăgubiri pentru atacurile din 2017 comise de grupul armat ISIL (ISIS).

Tribunalul din capitală a emis verdictul miercuri, pe baza plângerilor depuse de familiile a trei persoane ucise și șase rănite în timpul atacurilor din iunie 2017 de la Teheran, potrivit site-ului oficial de știri al sistemului judiciar, citat Al Jazeera.

Clădirea parlamentului iranian și mausoleul fondatorului actualei puteri iraniene, Ruhollah Khomeini, au fost vizate în timpul atacului care a avut loc în plină zi și care a ucis în total 17 persoane.

Instanța a hotărât că trebuie plătite 9,95 milioane de dolari pentru a compensa daunele financiare, în timp ce 104 milioane de dolari și 199 milioane de dolari sunt pentru daune morale și, respectiv, punitive, suma totală apropiindu-se de 313 milioane de dolari.

Obama și Bush, pe lista condamnaților

Printre cei condamnați în acest caz se numără guvernul american, Obama, fostul președinte George W Bush, Comandamentul Central (CENTCOM) și fostul său comandant Tommy Franks, Agenția Centrală de Informații, Departamentul Trezoreriei, producătorul de arme Lockheed Martin și American Airlines Group.

Se crede că niciuna dintre entitățile sau persoanele numite nu deține active sub control iranian care ar putea fi confiscate, iar instanța nu a precizat cum va fi executat ordinul de despăgubire.

În ceea ce privește motivele pentru care SUA sunt învinuite pentru atacuri, site-ul a citat comentarii ale oficialilor americani despre rolul "fundamental" jucat de SUA în "organizarea și ghidarea grupurilor teroriste", știri și informații publicate de mass-media americane, precum și cărți și discursuri ale oficialilor americani care discută despre "rolul CIA în crearea grupurilor teroriste", inclusiv ISIL.

De asemenea, magistrații au recunoscut că hotărârea vine ca răspuns la numeroasele ordine ale instanțelor americane din ultimii ani, care au acuzat Iranul de atacuri "teroriste" și au ordonat plata de despăgubiri din activele iraniene confiscate.

"Întrucât acest lucru marchează o încălcare a imunității guvernului iranian, instanțele iraniene au judecat, de asemenea, o varietate de cazuri împotriva guvernului și oficialilor americani și au emis decizii legale și vor continua să facă acest lucru", a declarat aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.