Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obama s-a întâlnit ultima oară în postura de președinte SUA cu Benjamin Netanyahu

barack obama nato

Preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au întâlnit miercuri la New York, probabil pentru ultima dată înainte de încheierea în ianuarie 2017 a mandatului la Casa Albă, transmit agenţiile internaţionale de presă.

AFP remarcă atmosfera ceva mai cordială a evenimentului, după o relaţie destul de dificilă între cei doi lideri. Reuters pune pe primul plan îngrijorarea exprimată de Obama referitor la extinderea coloniilor evreieşti din Cisiordania.

Citește și: Ţările nordice cer măsuri împotriva Ungariei: Care este motivul

După întâlnire, un oficial american de rang înalt a declarat agenţiei Reuters că relaţiile dintre Israel şi Palestina au fost printre subiectele abordate, cu referire la escaladarea violenţelor şi extinderea coloniilor evreieşti, care creează "îngrijorare profundă" în SUA, din cauza "efectului coroziv" pe care îl au asupra perspectivelor celor două state.

Preşedintele american s-a referit şi la asistenţa financiară a Statelor Unite pentru apărarea Israelului; pe 14 septembrie, cele două ţări au încheiat în acest sens un acord pe 10 ani. în valoare de 38 de miliarde de dolari, cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de SUA oricărei ţări.

Înainte de convorbirile private, Obama a declarat că "legăturile dintre Statele Unite şi Israel sunt indestructibile" şi a promis să viziteze adesea Israelul după încheierea mandatului său. Netanyahu i-a răspuns adresându-i-se pe numele mic: "Barack, să ştii că vei fi oricând binevenit în Israel".

În martie, reaminteşte AFP, administraţia americană nu şi-a ascuns iritarea după ce a aflat din presă că Netanyahu şi-a anulat în ultimul moment o vizită la Casa Albă. Mai mult, premierul israelian a ţinut în Congresul SUA un discurs critic la adresa politicilor preşedintelui Obama, gest considerat de Washington o imixtiune inadmisibilă în afacerile interne şi criticat ca atare şi de adversarii politici ai lui Netanyahu din Israel, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.