Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările nordice cer măsuri împotriva Ungariei: Care este motivul

www.panorama.com.al
refugiati imigranti

Ţările nordice au cerut Comisiei Europene să ia 'măsurile necesare' pentru a obliga Ungaria să reprimească solicitanţi de azil înregistraţi pentru prim dată pe teritoriul său, conform unei scrisori oficiale din care AFP a obţinut o copie.

În scrisoare, datată 9 septembrie, Danemarca, Finlanda, Islanda şi Suedia îşi exprimă 'grava preocupare' în legătură cu refuzul Ungariei de a primi pe teritoriul său imigranţi în conformitate cu Acordurile de la Dublin.

Citește și: Bulgaria se pregăteşte masiv pentru a primi migranţi

Aceste acorduri prevăd că un imigrant trebuie să ceară azil în prima ţară din spaţiul Schengen în care ajunge, iar respectivul stat membru are obligaţia să se ocupe de solicitarea sa.

Însă, de mai multe luni, Ungaria respinge apelul ţărilor europene de a-şi respecta angajamentele, acuză guvernele nordice. Ele consideră că această poziţie reprezintă o "încălcare a legislaţiei europene" şi îi cer comisarului european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, 'să acţioneze prompt'.

"Este crucial ca legislaţia europeană, inclusiv Regulamentul Dublin, să fie aplicată de către toate statele membre. În caz contrar, trebuie luate măsuri" pentru a le constrânge, avertizează semnatarii scrisorii.

Austria are aceleaşi nemulţumiri faţă de Ungaria vecină. Viena a ameninţat chiar recent Budapesta cu o plângere în faţa justiţiei europene. Ministrul suedez al justiţiei şi imigraţiei, Morgan Johansson, a ameninţat la rândul recent cu o procedură în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Guvernul ungar se apără explicând că, în virtutea Acordurilor de la Dublin, ţara de intrare a imigranţilor în UE trebuie să trateze cererile de azil ale acestora, reproşând Greciei că nu îşi asuma partea sa de responsabilitate.

Grecia are totuşi o dispensă de facto de câţiva ani de la acest Regulament Dublin, deoarece justiţia europeană a considerat că ea nu a garantat drepturile solicitanţilor de azil, interzicând prin urmare altor ţări să îi trimite pe aceştia înapoi în Grecia. Însă Comisia Europeană presează Atena să ia măsuri pentru a putea fi trimişi din nou imigranţi pe teritoriul său în următoarele luni.

Premierul ungar Viktor Orban va organiza la 2 octombrie un referendum împotriva repartiţiei de refugiaţi în UE, susţinut de o campanie masivă şi virulentă a guvernului împotriva imigraţiei, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.