Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obeliscul din Luxor va fi restaurat începând din ianuarie 2022

holidayandtrips.com
Obeliscul din Luxor Place de la Concorde din Paris

Obeliscul din Luxor, situat în Place de la Concorde din Paris, va fi restaurat începând din ianuarie 2022, cu prilejul aniversării a 200 de ani de la descifrarea hieroglifelor egiptene de francezul Jean-Francois Champollion, relatează EFE.

Ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot-Narquin, a anunţat miercuri că restaurarea monumentului se va face graţie "unui mecenat al competenţelor", se arată într-o notă a ministerului.

Acest mecenat constă în punerea la dispoziţie de resurse umane şi materiale pentru aceste lucrări de către firma Kärcher, lider mondial în domeniul tehnologiilor de curăţare.

Schelele au fost deja ridicate în jurul monumentului, iar lucările, care se vor prelungi până în iunie 2022, vor fi conduse de Direcţia Regională a Problemelor Culturale din Ile-de-France (DRAC) şi de arhitectul specializat în monumente istorice Francois Chatillon, adaugă aceeaşi notă a Ministerului Culturii.

Obeliscul din Luxor, care are o înălţime de 25 de metri şi o greutate de aproximativ 230 de tone, a fost amplasat în 1836 în Place de la Concorde din Paris, după ce guvernatorul Egiptului, Mohamed-Ali, l-a donat Franţei în anul 1829, potrivit Agerpres.ro.

Anterior, obeliscul era amplasat în Templul din Luxor, în Cairo, dar a ajuns în Franţa în semn de mulţumire adus de Egipt faţă de munca depusă de Champollion în descifrarea hieroglifelor egiptene şi pentru descoperirea traducerii lor.

În schimb, regele de atunci al Franţei, Ludovic-Filip de Orléans, a donat Egiptului un orologiu din cupru, care a fost instalat în curtea Moscheii de Alabastru din Cairo, dar care nu a funcţionat niciodată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.