Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obervatorii ONU din Yemen ar putea fi cazți pe o navă

AFP
Hodeida Yemen

Cei 75 de observatori civili ai ONU în curs de desfăşurare în Yemen ar putea avea baza cu începere din luna martie pe o navă ancorată în portul Hodeida (vest), a făcut cunoscut o sursă de la sediul Naţiunilor Unite, relatează AFP preluată de Agerpres.

"Este o soluţie avută în vedere", a declarat sursa apropiată dosarului, confirmând o informaţie publicată de cotidianul francez Le Figaro.

După cum a scris publicaţia franceză, ONU ar fi optat deja pentru vasul comercial MV Bluefort, lung de 142 de metri şi proprietate a societăţii canadiene Bridgemans Services.

MV Bluefort este un fost feribot construit în 1979, transformat în 2015 într-un hotel cu 299 de cabine, birouri, sală de conferinţe şi o platformă pentru elicoptere.

În dificilele sale negocieri cu beligeranţii, ONU a recurs cu începere de duminică în largul portului Hodeida la o navă care i-a permis să reunească reprezentanţi ai rebelilor houthi şi ai guvernului yemenit. Marţi, Naţiunile Unite au anunţat progrese în discuţiile privind redesfăşurarea combatanţilor în porturile Hodeida, Saleef şi Ras Issa.

Prevăzută de un acorde pace încheiat în decembrie în Suedia, această redesfăşurare se află în întârziere şi nici nu a început.

Alte discuţii sunt purtate în paralel în Iordania pentru a se concretiza cu un schimb de prizonieri între cele două tabere.

Fostul general danez Michael Lollesgaard a preluat marţi seară conducerea misiunii de observare a armistiţiului în vigoare de la 18 decembrie al Hodeida, înlocuindu-l pe fostul general olandez Patrick Cammaert. Acesta din urmă a avut relaţii tensionate cu rebelii houthi şi emisarul ONU, britanicul Martin Griffiths, potrivit diplomaţilor.

Conflictul din Yemen s-a soldat cu cel puţin 10.000 de morţi după ce o coaliţie militară condusă de Riad a intervenit în martie 2015 pentru a susţine guvernul, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Războiul a adus milioane de yemeniţi în pragul foametei, în ceea ce ONU califică a fi drept cea mai gravă criză umanitară din lume

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.