Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Observatorul Vulcanologic din Alaska este în alertă după ce din craterul vulcanului Cleveland a fost expulzată lavă

www.anywhere.com
vulcanul fuego guatemala

Un vulcan descris drept o "pacoste", situat într-o zonă izolată din Insulele Aleutine, prezintă semne ale unei potenţiale erupţii explozive care ar putea avea loc în perioada următoare, eveniment ce ar perturba traficul aerian, au avertizat miercuri oamenii de ştiinţă, citaţi de Reuters, informează Agerpres.

Din craterul vulcanului Cleveland, cu o înălţime de 1.730 de metri, aflat la circa 1.500 de kilometri sud-vest de Anchorage, a fost expulzată lavă, semn că un eveniment mult mai serios s-ar putea produce în următoarele zile sau săptămâni, conform Observatorului Vulcanologic din Alaska.

Observatorul, operat de autorităţile federale, statale şi de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Alaska, a ridicat gradul de alertă la "portocaliu", un nivel aflat sub cel "roşu" care indică o erupţie în desfăşurare ce poate afecta traficul aerian.

Cleveland este unul dintre cei mai neliniştiţi vulcani din Alaska, în ultimii 15 ani înregistrându-se episoade de activitate manifestate prin seisme de magnitudini mici şi nori de cenuşă.

Vezi și: Canada blochează proiectul unei mine de aur

"Este un fel de vulcan pacoste", l-a descris omul de ştiinţă Jeff Freymueller de la Universitatea din Alaska, cercetător coordonator al Observatorului Vulcanologic din Alaska.

Însă, formaţiunile de lavă scurse din crater în ultimele zile, prevăd o activitate mult mai intensă, a explicat Freymueller bazându-se pe istoria acestui vulcan. Lava acţionează ca un capac pe gura de aerisire a vulcanului şi există un risc mare de producere a unei explozii puternice pentru îndepărtarea acestui obstacol, a mai spus cercetătorul.

Un nor de cenuşă de mari dimensiuni expulzat de Cleveland ar putea perturba zborurile comerciale.

În anul 2001, vulcanul a cauzat o explozie puternică în urma căreia un nor de cenuşă a ajuns până la o altitudine de 12.000 de metri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.