Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obuziere de aproape 1 miliard de Euro contractate de România în Coreea de Sud

Hanwha Aerospace
k9 Hanwha Aerospace

Acesta ar fi un al șaselea acord al principalei companii sud-coreene de apărare, în Europa, în timp ce urmărește un alt acord cu Marea Britanie pentru 2025.

Hanwha Aerospace Co., principalul dezvoltator de sisteme aerospațiale și de apărare din Coreea de Sud, urmează să semneze un contract de 1 trilion de woni (751 de milioane de dolari) pentru furnizarea de obuziere K9 României, luna viitoare, care ar urma să fie primul său acord de export către această țară și al șaselea în Europa, relatează The Korea Economic Daily citat de Rador Radio România.

Compania a declarat vineri, în timpul conferinței sale privind veniturile, că va anunța un acord de export de arme cu România, în primul trimestru. Se spune că este un contract de furnizare către țara din Europa de Est a 54 de unități de obuziere K9, în cadrul unui acord în valoare de aproximativ 1 trilion de woni.

De asemenea, companii de apărare din Germania și Turcia au participat la licitație.

Dacă Hanwha Aerospace încheie acordul, acesta ar marca nu numai primul său export de arme către România, ci și al șaselea de acest fel către o țară din Europa.

Până acum, a primit comenzi pentru a-și exporta armele în Turcia, Norvegia, Finlanda, Estonia și Polonia, în regiune.

Se așteaptă din ce în ce mai mult că firma coreeană de apărare și omoloagele sale locale să câștige mai multe comenzi de arme în regiune, pe fondul intensificării cursei înarmării între țările din Europa de Est și de Nord, de la atacurile Rusiei asupra Ucrainei, la începutul anului 2022.

De asemenea, compania a confirmat că se află în prezent în negocieri cu părțile afiliate pentru a vinde obuziere K9 în Marea Britanie, anul viitor.

În septembrie anul trecut, compania a dezvăluit cel mai recent model de obuzier autopropulsat K9, K9A2, în cadrul târgului internațional de echipamente de apărare și securitate (DSEI) de la Londra.

Perspective luminoase

Încurajată de o mulțime de tranzacții de export, Hanwha Aerospace și-a stabilit un obiectiv de a obține peste 5 trilioane de woni din vânzările de apărare anul acesta, în creștere cu peste 20% față de vânzările de anul trecut, de 4,1 trilioane de woni. Profitul operațional al diviziei sale de apărare a ajuns la 572,7 miliarde de woni în 2023.

Sunt mari speranțe că firma își va atinge obiectivul, în timp ce Parlamentul coreean urmează să adopte o lege revizuită care va ridica plafonul capitalului propriu al Băncii de Export-Import din Coreea, Korea Eximbank, la 25 de trilioane de woni, de la 15 trilioane de woni în prezent.

Revizuirea este concepută pentru a permite Korea Eximbank să sporească sprijinul financiar pentru companiile locale de export. În prezent, legea limitează extinderea creditului băncii pentru companii sau  persoane la 40% din capitalul propriu.

Cu un capital social mai mare, revizuirea este de așteptat să accelereze exporturile companiilor coreene, în valoare de aproximativ 30 de trilioane de woni către Polonia, potrivit analiștilor.

„Imediat după ce Adunarea Națională (coreeană) adoptă revizuirea privind Korea Eximbank, vom finaliza acordul nostru cu Polonia pentru exportul de obuziere K9 și sisteme de artilerie cu rachete K239 Chunmoo”, a declarat un oficial de la Hanwha Aerospace.

Parlamentul urmează să voteze proiectul de lege revizuit pe 29 februarie.

În iulie 2022, Hanwha Aerospace a încheiat un acord cu guvernul polonez pentru a exporta 672 de unități de obuziere K9 și 288 de unități de sisteme de rachete cu lansare multiplă Chunmoo.

În decembrie anul trecut, a anunțat, de asemenea, un acord de 2,6 miliarde de dolari pentru a exporta obuziere autopropulsate K9 suplimentare în țara din Europa de Est.

Hanwha Aerospace va face tot posibilul pentru a câștiga mai mult din vânzările din străinătate decât din vânzările interne, în acest an, cu vânzările de apărare, a spus oficialul.

Un alt acord major notabil în străinătate al companiei este un contract de furnizare de vehicule blindate în valoare de 2,4 miliarde de dolari către Australia, anunțat în decembrie anul trecut.

Având în vedere așteptări mari privind noi tranzacții de export de arme pentru companie, stocul său a crescut cu peste 30% din 27 noiembrie 2023. Acțiunile Hanwha Aerospace au urcat cu 7,9%, ajungând luni la 166.200 de woni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.