Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC în fotbalul românesc: Ce se poate întâmpla cu vicecampioana României

fotbal drepturi tv minge

Universitatea Cluj i-a cerut oficial lui Razvan Burleanu sa o retrogradeze pe ASA Targu Mures dupa condamnarea lui Vasile Avram la 3 ani de inchisoare.

Avram a luat spaga 19.000 de euro de la Sorin Terbea, fostul sponsor al lui ASA, cand era sef la CCA pentru a delega "arbitri agreati" la meciul cu U Cluj din sezonul 2011-2012.

Sorin Terbea a decedat intre timp, iar Avram fusese achitat initial de Curtea de Apel. Inalta Curte de Casaţte si Justitie a sters insa sentinta in luna aprilie a acestui an si l-a condamnat pe Vasile Avram la 3 ani de inchisoare!

Universitatea Cluj cere sa se faca dreptate si pe plan sportiv acum prin retrogradarea lui ASA Targu Mures si a trimis plangerea formulata catre Razvan Burleanu la FRF.

Către,

SECRETARUL GENERAL al FEDERAȚIEI ROMÂNE DE FOTBAL

Domnule Secretar General,

Subscrisa S.C. F.C. UNIVERSITATEA CLUJ S.A., persoană juridică română, cu sediul în București, sector 3, str. Intrarea Horbotei, nr. 12, bl. 1, et. 9, ap. 45, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. J40/8643/2014, CIF RO16641400, societate în reorganizare judiciară, în judicial reorganisation, en redressement, în conformitate cu prevederile art. 91 şi art. 107 din Regulamentul Disciplinar,

Formulăm prezenta:

SESIZARE

Prin care vă solicităm ca, in conformitate cu prevederile art. 107 alin. 1 lit. a din Regulamentul Disciplinar, sa sesizati Comisia de Etica si Disciplina a FRF privind implicarea AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ, CUI 24417790, cu sediul în Str. Bega, nr. 2, Mun. Tg. Mureș, jud. Mureș, Tel. /Fax: 0265 218 348, office@asatirgumures.ro, fosta F.C.M. TÎRGU MUREȘ (cu aceleasi date de identificare, respectiv CUI 24417790), in savarsirea faptelor de coruptie prevazute si sanctionate de art. 60 din Regulamentul Disciplinar.

DOMNULUI SECRETAR GENERAL al FEDERAȚIEI ROMÂNE DE FOTBAL

MOTIVE :

Prin Decizia penală nr. 123 din data de 08.04.2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus condamnarea inculpatului Avram Vasile pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu F.C.M. TÎRGU MUREȘ , actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ.

Această soluţie a fost pronunţată în urma admiterii apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva Sentinţei Penale nr. 230/2013 a Curţii de Apel Bucureşti, prin care această din urmă instanţă dispusese achitarea numitilor Ţerbea şi Avram , reţinând în principal că nu a fost dovedită, ca situaţie preexistentă înţelegerea între clubul de fotbal şi inculpaţi. În acest sens instanţa de fond a apreciat ca fiind lipsite de relevanţă faptele dovedite în cursul cercetării penale cu privire la calitatea de sponsor şi finanţator (împrumutător) a numitului Ţerbea Sorin faţă de F.C.M. TÎRGU MUREȘ actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ.

Prin urmare,

Prin admiterea apelului impotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti au fost invalidate reţinerile instanţei de fond cu privire la lipsa legăturii dintre clubul de fotbal şi inculpaţii Ţerbea şi Avram precum şi cu privire la relevanţa în cauză a calităţii de sponsor şi finanţator (împrumutător) a numitului Ţerbea Sorin faţă de F.C.M. TÎRGU MUREȘ actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ.

Concluzionam astfel că, pentru a pronunţa acestă soluţie, instanţa supremă a avut în vedere atât calitatea certă a numitului Avram Vasile de preşedinte al CCA la momentul săvârşirii faptelor cât şi calitatea certă a numitului Ţerbea Sorin, actualmente decedat, de sponsor al echipei de fotbal din Târgu Mureş.

DOMNULUI SECRETAR GENERAL al FEDERAȚIEI ROMÂNE DE FOTBAL

FAPTELE SĂVÂRŞITE ASTFEL CUM AU FOST REŢINUTE DE PROCURORUL DE CAZ:

Numitul AVRAM VASILE a deţinut în perioadele 20.08.2009 – 27.01.2010 şi 15.06.2010 – 25.09.2011 funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Numitul Ţerbea Sorin Ioan s-a implicat activ în susţinerea eforturilor echipei de fotbal de menţinere în prima divizie, atât financiar cât şi prin intermediul relaţiilor formate în calitate de membru al Comitetului Executiv al FRF.

La data de 21.05.2011, inculpatul Avram Vasile – preşedinte al CAA – fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ - UNIVERSITATEA CLUJ, a primit de la inculpatul Ţerbea Sorin Ioan suma de 19.000 Euro în scopul delegării unor arbitrii agreaţi de formaţia tîrgmureșeana la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012. Cu aceeaşi ocazie Vasile Avram a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta BUCUREŞTI - TÎRGU MUREȘ şi retur , folos aproximat de procurori la suma de 3000 euro.

În scopul corelării faptelor penale săvârşite cu regulamentele sportive, arătăm următoarele:

Articolul 60 din Regulament – Corupţia/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor , aplicabil în speţă, prevede:

1. Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoană sau un club, va fi sancţionată în mod cumulativ:

DOMNULUI SECRETAR GENERAL al FEDERAȚIEI ROMÂNE DE FOTBAL

A) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;

B) cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani;

C) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară

*

Categoriile de persoane aflate sub incidenta Regulamentului, conform prevederilor art. 4 indice 1 lit. b şi c din Regulamentul disciplinar, includ:

B) sponsorii şi finanţatorii cluburilor;

C) alte persoane a căror apartenenţă la un club este de notorietate şi nu a fost contestată până la momentul săvârşirii unei abateri;

*

Referitor la calitatea inculpatului Ţerbea Sorin, actualmente decedat, de persoana aflata sub incidenta Regulamentului , conform textului susmentionat , va invederam ca acesta se incadreaza in ambele categorii .

a) Cu privire la calitatea susnumitului de sponsor/finanţator al clubului de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ, arătăm următoarele:

Rechizitoriul procurorului de caz, consfinţit prin hotărârea instanţei supreme, concluzionează fără putinţă de tăgadă asupra legăturii directe dintre Ţerbea Sorin şi clubul de fotbal.

DOMNULUI SECRETAR GENERAL al FEDERAȚIEI ROMÂNE DE FOTBAL

Astfel:

Ø “pentru clubul de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ (...) inculpatul Ţerbea Sorin Ioan nu este un simplu spectator, (...), ci un sponsor important.” – pagina 8 din Rechizitoriu.

Ø “Rezultă că, inculpatul Ţerbea Sorin Ioan avea un interes evident în ceea ce priveşte evoluţia echipei de fotbal, în condiţiile în care restituirea banilor împrumutaţi era condiţionată de transferul jucătorilor (...)” – pagina 8 din Rechizitoriu.

Ø “Inculpatul Ţerbea Sorin Ioan susţinea din punct de vedere financiar clubul de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ” – pagina 14 din Rechizitoriu.

Totodată, declaraţia martorului Maior Claudiu, relevantă în special sub aspectul implicării directe a acestuia în conducerea echipei, vine să statuteze calitatea inculpatului Ţerbea Sorin Ioan de sponsor al echipei. Martorul a declarat la data de 04.10.2011 că Ţerbea Sorin Ioan “sponsoriza echipa şi a împrumutat clubul cu 9 miliarde de lei”.

b) Apartenenţa numitului Ţerbea Sorin Ioan la clubul de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ este şi a fost de notorietate devenind astfel incidente prevederile art. 4 lit. c din Regulamentul disciplinar.

Conform comunicatului publicat pe site-ul echipei de fotbal: „Ideea schimbării denumirii în ASA nu mi-a aparţinut mie, ci lui Sorin Ţerbea, care, din păcate, nu mai este astăzi printre noi. - Claudiu Maior, membru în consiliul director al clubului.”

DOMNULUI SECRETAR GENERAL al FEDERAȚIEI ROMÂNE DE FOTBAL

 

Către,

FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE FOTBAL

Comisia de Disciplină,

Domnule Președinte,

Subscrisa S.C. F.C. UNIVERSITATEA CLUJ S.A., persoană juridică română, cu sediul în București, sector 3, str. Intrarea Horbotei, nr. 12, bl. 1, et. 9, ap. 45, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. J40/8643/2014, CIF RO16641400, societate în reorganizare judiciară, în judicial reorganisation, en redressement, în conformitate cu prevederile art. 91 şi art. 107 din Regulamentul Disciplinar, în contradictoriu cu:

AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ, CUI 24417790, cu sediul în Str. Bega, nr. 2, Mun. Tg. Mureș, jud. Mureș, Tel. /Fax: 0265 218 348, office@asatirgumures.ro, fosta F.C.M. TÎRGU MUREȘ (cu aceleasi date de identificare, respectiv CUI 24417790),

Formulăm prezenta:

PLÂNGERE

Prin care vă solicităm sa dispuneţi aplicarea sancțiunilor prevazute de art. 60 din Regulamentul Disciplinar impotriva AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ, respectiv aplicarea unei penalitati sportive de la 100.000 la 300.000 de lei si retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.

Pentru săvârşirea de către Ţerbea Sorin Ioan, sponsor şi finanţator al clubului F.C.M. TÎRGU MUREȘ, actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ, a faptelor incriminate de textul legal susmentionat .

MOTIVE :

Prin Decizia penală nr. 123 din data de 08.04.2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus condamnarea inculpatului Avram Vasile pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu F.C.M. TÎRGU MUREȘ , actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ.

Această soluţie a fost pronunţată în urma admiterii apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva Sentinţei Penale nr. 230/2013 a Curţii de Apel Bucureşti, prin care această din urmă instanţă dispusese achitarea numitilor Ţerbea şi Avram , reţinând în principal că nu a fost dovedită, ca situaţie preexistentă înţelegerea între clubul de fotbal şi inculpaţi. În acest sens instanţa de fond a apreciat ca fiind lipsite de relevanţă faptele dovedite în cursul cercetării penale cu privire la calitatea de sponsor şi finanţator (împrumutător) a numitului Ţerbea Sorin faţă de F.C.M. TÎRGU MUREȘ actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ.

Prin urmare,

Prin admiterea apelului impotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti au fost invalidate reţinerile instanţei de fond cu privire la lipsa legăturii dintre clubul de fotbal şi inculpaţii Ţerbea şi Avram precum şi cu privire la relevanţa în cauză a calităţii de sponsor şi finanţator (împrumutător) a numitului Ţerbea Sorin faţă de F.C.M. TÎRGU MUREȘ actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ.

Concluzionam astfel că, pentru a pronunţa acestă soluţie, instanţa supremă a avut în vedere atât calitatea certă a numitului Avram Vasile de preşedinte al CCA la momentul săvârşirii faptelor cât şi calitatea certă a numitului Ţerbea Sorin, actualmente decedat, de sponsor al echipei de fotbal din Târgu Mureş.

FAPTELE SĂVÂRŞITE ASTFEL CUM AU FOST REŢINUTE DE PROCURORUL DE CAZ:

Numitul AVRAM VASILE a deţinut în perioadele 20.08.2009 – 27.01.2010 şi 15.06.2010 – 25.09.2011 funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Numitul Ţerbea Sorin Ioan s-a implicat activ în susţinerea eforturilor echipei de fotbal de menţinere în prima divizie, atât financiar cât şi prin intermediul relaţiilor formate în calitate de membru al Comitetului Executiv al FRF.

La data de 21.05.2011, inculpatul Avram Vasile – preşedinte al CAA – fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ - UNIVERSITATEA CLUJ, a primit de la inculpatul Ţerbea Sorin Ioan suma de 19.000 Euro în scopul delegării unor arbitrii agreaţi de formaţia tîrgmureșeana la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012. Cu aceeaşi ocazie Vasile Avram a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta BUCUREŞTI - TÎRGU MUREȘ şi retur , folos aproximat de procurori la suma de 3000 euro.

În scopul corelării faptelor penale săvârşite cu regulamentele sportive, arătăm următoarele:

Articolul 60 din Regulament – Corupţia/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor , aplicabil în speţă, prevede:

1. Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoană sau un club, va fi sancţionată în mod cumulativ:

A) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;

B) cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani;

C) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară

*

Categoriile de persoane aflate sub incidenta Regulamentului, conform prevederilor art. 4 indice 1 lit. b şi c din Regulamentul disciplinar, includ:

B) sponsorii şi finanţatorii cluburilor;

C) alte persoane a căror apartenenţă la un club este de notorietate şi nu a fost contestată până la momentul săvârşirii unei abateri;

*

Referitor la calitatea inculpatului Ţerbea Sorin, actualmente decedat, de persoana aflata sub incidenta Regulamentului , conform textului susmentionat , va invederam ca acesta se incadreaza in ambele categorii .

 

a) Cu privire la calitatea susnumitului de sponsor/finanţator al clubului de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ, arătăm următoarele:

 

Rechizitoriul procurorului de caz, consfinţit prin hotărârea instanţei supreme, concluzionează fără putinţă de tăgadă asupra legăturii directe dintre Ţerbea Sorin şi clubul de fotbal.

Astfel:

Ø “pentru clubul de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ (...) inculpatul Ţerbea Sorin Ioan nu este un simplu spectator, (...), ci un sponsor important.” – pagina 8 din Rechizitoriu.

Ø “Rezultă că, inculpatul Ţerbea Sorin Ioan avea un interes evident în ceea ce priveşte evoluţia echipei de fotbal, în condiţiile în care restituirea banilor împrumutaţi era condiţionată de transferul jucătorilor (...)” – pagina 8 din Rechizitoriu.

Ø “Inculpatul Ţerbea Sorin Ioan susţinea din punct de vedere financiar clubul de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ” – pagina 14 din Rechizitoriu.

Totodată, declaraţia martorului Maior Claudiu, relevantă în special sub aspectul implicării directe a acestuia în conducerea echipei, vine să statuteze calitatea inculpatului Ţerbea Sorin Ioan de sponsor al echipei. Martorul a declarat la data de 04.10.2011 că Ţerbea Sorin Ioan “sponsoriza echipa şi a împrumutat clubul cu 9 miliarde de lei”.

b) Apartenenţa numitului Ţerbea Sorin Ioan la clubul de fotbal F.C.M. TÎRGU MUREȘ actuala AS FC ASA 2013 TÂRGU MUREȘ este şi a fost de notorietate devenind astfel incidente prevederile art. 4 lit. c din Regulamentul disciplinar.

Conform comunicatului publicat pe site-ul echipei de fotbal: „Ideea schimbării denumirii în ASA nu mi-a aparţinut mie, ci lui Sorin Ţerbea, care, din păcate, nu mai este astăzi printre noi. - Claudiu Maior, membru în consiliul director al clubului.”

În consecinţă vă solicităm să constataţi ca fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de articolul 60 din Regulamentul Disciplinar şi să dispuneţi aplicarea cumulativa a sancțiunilor prevăzute de aceasta norma.

ANEXĂM:

Copie a Rechizitorului Procurorului de caz

Copie a Sentinţei Penale nr. 230/2013

Copie a minutei Deciziei Penale nr. 123 din 08.04.2015

Copie a Extrasului de pe site-ul oficial al clubului

Imputernicire avocatiala

Cu stimă,

S.C. F.C. UNIVERSITATEA CLUJ S.A.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.