Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC într-o țară din fosta Iugoslavie: Un fost luptător de gherilă a devenit PREMIER

inquamphotos.com / Octav Ganea
alegeri vot stampila

Fostul comandant de gherilă Ramush Haradinaj a preluat sâmbătă şefia guvernului din Kosovo, după ce Parlamentul a aprobat noul executiv rezultat din alegerile legislative desfăşurate în iunie, transmite EFE.

Potrivit televiziunii publice kosovare RTK, noul cabinet, prezentat de o coaliţie de centru-dreapta formată din patru partide, a fost aprobat cu 61 voturi pentru şi o abţinere, într-un legislativ compus din 120 de membri.

Deputaţii opoziţiei au părăsit sala de şedinţe, de aceea nici nu s-au înregistrat voturi contra.

Citește și: Vești TERIBILE de la meteorologii americani: Ce se va întâmpla cu uraganul Irma după ce va trece peste Cuba

În discursul de asumare a mandatului, Haradinaj, acuzat de justiţia sârbă de crime de război, s-a adresat parlamentarilor nu doar în limba albaneză, ci şi în sârbă, şi a promis că va căuta să sporească încrederea între cele două popoare, a informat staţia regională N1, preluată de EFE.

"Pentru statul nostru este foarte importantă consolidarea ordinii şi a legii. Kosovo se confruntă cu riscuri vechi şi noi, precum terorismul global", a spus noul premier.

El a subliniat dificila situaţie economică din Kosovo, cu o corupţie ridicată la toate nivelurile, dar şi eforturile ce trebuie făcute pentru îmbunătăţirea educaţiei şi sănătăţii publice.

Haradinaj a declarat că obiectivul Kosovo este integrarea în NATO şi UE şi a promis că va face tot ce este posibil pentru a reuşi progrese în aceste procese de integrare euroatlantică.

În acest context, el a precizat că "dialogul cu Serbia nu are alternativă".

Omul de afaceri Behgjet Pacolli este ministru de Externe în noul guvern, în timp ce Durat Hodza va gestiona portofoliul integrării în UE.

Kosovo pune astfel capăt unei crize politice ce a ţinut-o blocată timp de aproape trei luni, în urma dificultăţii partidelor de a forma un guvern stabil după alegerile din 11 iunie.

Acordul de guvernare s-a concretizat săptămâna aceasta, când Noua Coaliţie Kosovară (AKR) a omului de afaceri Behgjet Pacolli a acceptat să se alăture alianţei naţionaliste PAN, câştigătoarea alegerilor.

Această alianţă este constituită din trei formaţiuni conduse toate de foşti luptători de gherilă: Partidul Democratic din Kosovo (PDK), Alianţa pentru Viitorul Kosovo (AAK) şi Iniţiativa pentru Kosovo (Nisma).

Citește și: Viktor Orban, mesaj DUR pentru UE. Mărul discordiei - Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind cotele obligatorii de refugiaţi

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reiterat că alegerea lui Haradinaj ca prim-ministru "nu va schimba nici cu un milimetru atitudinea Serbiei", care va continua să insiste asupra necesităţii ca acesta să fie judecat pentru crime de război contra cetăţenilor sârbi.

Haradinaj, în vârstă de 49 de ani, preşedinte al AAK, este o figură foarte populară şi influentă în Kosovo, unde a mai fost premier pentru o scurtă perioadă în 2004, notează EFE.

Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, s-a declarat independentă în 2008, o suveranitate pe care Belgradul nu o recunoaşte, anunță Agerpres.

Preşedintele kosovar Hashim Thaci îl desemnase joi în funcţia de premier pe Ramush Haradinaj, fost membru al gherilei etnicilor albanezi din Kosovo care a luptat împotriva forţelor sârbilor în războiul din 1998-1999, numirea acestuia trebuind aprobată de Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.