Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc pentru o familie de români din Spania: 50 de ani de închisoare după ce au 'găzduit' alți conaționali / VIDEO+FOTO

Captura Guardia Civil
Roman arestat Spania

Curtea Supremă  din Spania a confirmat pedeapsa de o jumătate de secol de închisoare pentru o familie de români care a exploatat și umilit zece compatrioți în Sevilla. Cuplul și cei doi copii ai lor au găzduit victimele, inclusiv o minoră însărcinată și cu handicap, în două locuințe improvizate, în condiții deplorabile. Li s-au promis 25 de euro pentru fiecare sac de cartofi pe care îl strângeau, dar nu au primit niciodată niciun salariu, au fost forțați să caute mâncare în gunoaie și au fost numiți "păduchi" sau "porci" în timp ce lucrau.

Curtea Supremă a confirmat pedeapsa de cincizeci de ani de închisoare pentru membrii acestei rețele, stabilind că aceștia au exploatat și traficat zece persoane, inclusiv femei și minori, în scopul exploatării prin muncă.

Cuplul format din Vasile P. și Sorina P., împreună cu fiii lor, Alexandru T. și Ionuț-D.P., au fost condamnați pentru opt infracțiuni de trafic de persoane în concurs cu exploatarea prin muncă și două infracțiuni de trafic de persoane în formă agravată în concurs cu exploatarea prin muncă. Inițial, pedeapsa totală impusă acestora a fost de 56 de ani și 12 zile de închisoare, însă aceasta a fost redusă la 50 de ani și 10 zile în urma unei decizii ulterioare a instanței.

content-image

Modul în care rețeaua opera era meticulos planificat și brutal în execuție. Membrii familiei condamnate găzduiau compatrioții în casele pe care le ocupaseră ilegal și îi angajau să lucreze la câmp în schimbul unor promisiuni false de salarizare decentă și condiții de viață optime. Realitatea era departe de aceste promisiuni, iar victimele erau supuse unor condiții de trai insalubre și abuzive.

Victimele, aduse în Spania cu promisiunea unui loc de muncă decent: Au ajuns în iad!

 

În februarie 2020, zece persoane din România au călătorit în Spania, atrași de promisiunea unui loc de muncă și cazare "optime". Cu toate acestea, au fost cazate în condiții insalubre și li s-a cerut să plătească o datorie apărută brusc, pentru călătoria din România. Ulterior, aceste persoane au fost transferate la Sanlúcar la Mayor, unde familia condamnată deținea ilegal o casă. Acolo, au fost supuse unor condiții de viață extrem de precare, lipsite de apă, electricitate și igienă adecvată. Au fost cazați acolo, într-o cameră de la ultimul etaj, cu doar cinci saltele pe podea. Exista, de asemenea, o singură fereastră cu grilaj și fără geam. "Nu aveau electricitate și apă, iar condițiile sanitare și de locuit pe care trebuiau să le suporte erau foarte proaste", se arată în prima sentință.

Membrii rețelei obligau victimele să lucreze la câmp, să plătească pentru transport ți reparația vehiculului cu care erau transportați, și alte necesități de zi cu zi, încălcându-le astfel drepturile fundamentale și exploatându-le financiar. În plus, aceștia exercitau un control strict asupra victimelor, intimidându-le și abuzându-le verbal și fizic. "În mod obișnuit țipau la ei, îndemnându-i să muncească mai mult și mai repede și îi insultau numindu-i 'păduchi, porci'... o obligau pe minora însărcinată să muncească chiar și atunci când era deja într-o stare de sarcină foarte avansată", se arată în rechizitoriul citat de presa iberică.

content-image

Munceau pe câmp ore în șir, apoi căutau de mâncare în gunoi și dormeau în grajduri

 

Victimele erau plătite cu sume extrem de mici sau deloc pentru munca lor, iar uneori erau nevoite să caute mâncare în tomberoanele de gunoi pentru a supraviețui. Cel mult primeau "10, 15 sau 20 de euro pe săptămână" și erau săptămâni în care nu erau plătite deloc. "Uneori erau nevoiți să caute mâncare în tomberoanele de gunoi", a declarat instanța. În plus, nu puteau ieși din casă "dacă nu erau însoțiți de un membru al clanului familial". Aceste condiții inumane au fost menținute timp de luni de zile, iar victimele au fost lipsite de orice posibilitate de a-și recupera libertatea sau de a-și pune capăt suferinței.

Victimele exploatate de rețeaua din Sevilla au fost ținute într-o perpetuă captivitate economică, ceea ce a făcut ca "datoria lor să crească" față de 'patriarhul' rețelei. Atunci când au încercat să se întoarcă în România, li s-a spus că nu pot pleca fără să achite datoria. Ulterior, în decembrie 2020, inculpații au redistribuit victimele între ei într-o a doua proprietate pe care puseseră mână, unde victimele au continuat să sufere în condiții sanitare deplorabile, abuzând de situația lor vulnerabilă care nu aveau de ales decât "să continue să lucreze în condițiile impuse de inculpați".

content-image

Autoritățile spaniole, alertate din România

 

Operațiunea de destructurare a rețelei a fost coordonată de autoritățile spaniole, care au intervenit în urma unei alerte primite din partea autorităților române. Victimele au fost eliberate, iar membrii rețelei au fost reținuți și ulterior condamnați în urma unui proces judiciar riguros.

Curtea Supremă a respins apelurile inculpaților, confirmând sentința inițială și subliniind gravitatea infracțiunilor comise de aceștia. În ciuda eforturilor de apărare și a unor contradicții în declarațiile martorilor, instanța a considerat că probele prezentate sunt concludente și suficiente pentru a stabili vinovăția membrilor rețelei.

Sentința a evidențiat că prezumția de nevinovăție nu se aplică în cazul celor patru inculpați, confirmând că aceștia au format un grup infracțional organizat și au avut contribuții semnificative la activitățile ilegale, sub conducerea lui Vasile P.

 

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.