Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOCANT 800 de sicrie îngrămădite: 'Nu și-au găsit demult un loc de înmormântare decent din cauza neglijenței umane și a josniciei celor care vor să facă bani'

Twitter
sicrie italia decese

În contextul vizitei pe care Arhiepiscopul de Palermo a făcut-o la cel mai mare cimitir al orașului sicilian, de Ziua Tuturor Credincioșilor Răposați, prelatul a intrat într-un cort plin cu sicrie îngrămădite, puse unul peste altul, și a binecuvântat cele 800 de trupuri neînsuflețite care încă așteaptă înmormântarea. „Palermo are nevoie de noi spații de cimitir unde să ne putem îngropa sau incinera morții, să îi ținem cu demnitate, să îi vizităm, să îi comemoram. Gata cu sicriele îngrămădite”, a spus Arhiepiscopul Corrado Lorefice în predica sa din 2 noiembrie. Arhiepiscopul a celebrat Liturghia în capela cimitirului Santa Maria dei Rotoli din Palermo, scrie catholica.ro.

El a deplâns că „sute dintre cei dragi ai noștri plecați nu și-au găsit demult un loc de înmormântare decent din cauza neglijenței umane și a josniciei celor care vor să facă bani chiar și în cel mai decisiv și tulburător moment al misterului vieții, care este moartea.”

Cimitirul Rotoli are un număr mare de sicrie neîngropate din cauza problemelor administrative și a creșterii deceselor cauzate de Covid-19, potrivit unui raport Insider de la începutul acestui an. Predica Arhiepiscopului a pomenit și interesele infracționale ca responsabile de neglijarea cimitirului. „Trebuie să avem grijă de cimitirele noastre… Nici o neglijare, nici o distrugere, nici o afacere ilegală, nici un interes ascuns sau infracțional nu ar trebui să profaneze aceste locuri sacre și conștiința celor care au dreptul să onoreze trupurile morților lor”, a spus el. Arhiepiscopul Lorefice și-a exprimat consternarea că, după izbucnirea pandemiei, o perioadă în care atât de mulți oameni au experimentat „o moarte în singurătate”, locuitorii din Palermo trăiesc și acum „drama eșecului de a oferi o înmormântare decentă multora dintre dragii noștri decedați, cetățeni, rude și prieteni ai noștri”.

Cimitirul Rotoli din Palermo, situat pe Muntele Pellegrino, a fost deschis în 1837, după ce un focar de holeră a făcut ca cimitirul istoric al orașului să nu mai poată primi alți morți. Arhiepiscopul a amintit că Sfânta Rosalia de Palermo, eremită din secolul al XII-lea, a trăit în rugăciune solitară pe Muntele Pellegrino. Sicilienii consideră că procesiunea relicvelor Sfintei Rosalia pe străzile din Palermo în 1625 a ajutat la încetarea unei ciume. „Trebuie să avem grijă de cimitirele noastre care primesc trupurile celor dragi care așteaptă mântuirea, viața și plinătatea libertății. Trebuie să le facem primitoare, utilizabile, spațioase”, a spus Lorefice. „Să ne odihnim morții cu demnitate și în pace, în timp ce așteptăm învierea, așteptând să ne putem îmbrățișa din nou în viața veșnică”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.