Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OCDE trage un semnal de alarmă: Investiţiile din domeniul sănătăţii mintale trebuie sporite URGENT

depresie

''Investiţiile şi calitatea îngrijirilor'' din domeniul sănătăţii mintale trebuie sporite ''de urgenţă'', a avertizat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport publicat marţi, care subliniază importanţa costurilor sociale şi economice asociate tulburărilor psihice, precum şi creşterea semnificativă a problemelor de sănătate mintală odată cu criza COVID-19, informează AFP.

''Ţările trebuie să furnizeze un sprijin adecvat persoanelor afectate sporind de urgenţă investiţiile şi calitatea îngrijirilor în scopul reducerii costurilor sociale şi economice ridicate asociate problemelor psihice'', a precizat OCDE într-un comunicat.

''Serviciile psihiatrice au fost timp îndelungat neglijate şi subfinanţate, iar nevoile de îngrijiri care nu şi-au găsit rezolvare rămân ridicate în ţările OCDE'', potrivit documentului.

Or nevoile sunt semnificative: potrivit unei estimări realizate înaintea crizei sanitare, o persoană din două a suferit deja de probleme psihice pe parcursul vieţii, iar una din cinci este afectată în orice moment. Pandemia de COVID-19 a determinat o creştere puternică a problemelor se sănătate mintală, în special în rândul tinerilor, a persoanelor fără loc de muncă şi a celor care au o situaţie financiară precară, potrivit organizaţiei.

Potrivit raportului, costurile economice asociate afecţiunilor mintale reprezintă peste 4,2% din PIB-ul ţărilor membre OCDE. Dacă o parte derivă direct din tratamente, peste o treime este asociată unor rate de ocupare a forţei de muncă mai slabe şi a unei pierderi a productivităţii, scrie Agerpres.ro.

''Aceste costuri ar putea fi însă evitate, cel puţin parţial'', subliniază autorii. În special prin ameliorarea profilaxiei, abordarea terapeutică, un acces mai bun la educaţie şi pe piaţa muncii.

Potrivit raportului, 67% dintre persoanele care doresc să beneficieze de îngrijiri din domeniul sănătăţii mintale au declarat că au avut dificultăţi în a le obţine. ''În unsprezece ţări din cadrul OCDE, un psiholog deserveşte cel puţin 10.000 de locuitori'', arată autorii.

O tulburare psihică este asociată totodată şi cu un nivel de educaţie şi de încadrare în câmpul muncii mai slabe, precum şi cu dificultăţi pentru menţinerea unei stări bune de sănătate. Autorii menţionează totodată şi o speranţă de viaţă a persoanelor care se confruntă cu grave probleme de sănătate mintală cu mult inferioară în comparaţie cu media populaţiei.

Mandatată în 2017 de miniştrii Sănătăţii statelor membre OCDE, organizaţia menţionează în raportul său că această ''evaluare globală rămâne limitată din cauza penuriei de date disponibile''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.