DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ochii din UMBRĂ: Când presa și guvernele ne supraveghează / Analiză Deutsche Welle

unique-design.net
propaganda

Lumea începe să aibă tot mai mult sentimentul că asistă la o scenă trucată”, notează jurnalistul Horațiu Pepine într-o analiză publicată pe DW.com, referindu-se la situațiile în care presa difuzează știri ”aberante”, doar cu scop propagandistic, iar ”neîncrederea se instalează statornic”.

Astfel, Pepine oferă exemplele evenimentelor majore petrecute pe plan internațional în ultimele luni, de la anularea scrutinului prezidențial din Austria, până la votul pro-Brexit al poporului britanic și la intrarea lui Donald Trump în cursa electorală pentru a deveni noul lider de la Casa Albă.

Clotilde Armand vrea referendum privind finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Austria din luna mai a fost salutat cu focuri de artificii de presa dominantă, care a sărbătorit înfrângerea neașteptată a ”populistului” sau ”extremistului ” Norbert Hofer, favoritul competiției. Dar exact aceeași presă a tratat cu mare discreție urmarea: La 1 iulie, Curtea Constituțională din Austria admitea contestația depusă de FPÖ (partidul lui Norbert Hofer), anulând alegerile prezidențiale sub suspiciune de fraudă. Voturile trimise prin corespondență (și care erau în marea lor majoritate favorabile ecologistului Alexander Van der Bellen) au fost considerate dubioase. În consecință, noi alegeri prezidențiale vor fi organizate în Austria la toamnă”, notează jurnalistul, precizând că această atitudine a mass-media ”exprimă ruptura care s-a produs de multă vreme între presa și presupusul ei public”.

SURPRIZA din RECHIZITORIUL DNA: Sacul cu bani din dosarul lui Oltean a dispărut

În ceea ce privește situația din SUA, Horațiu Pepine arată că Donald Trump, ”favoritul indiscutabil al majorităților populare”, este prezentat acuzat de presă de ”rasism”, ”sexism”, ”izolaționism”, în timp ce în Europa ar fi fost numit ”extremist” și ”populist”. Totuși, republicanul se bucură în continuare de susținerea alegătorilor.
”Presa, care, în primăvară, nici măcar nu lua în considerare candidatura lui Trump, nu încetează să se înșele. Dar nu e vorba doar de o eroare de percepție, cum se întâmplă cu destui ziariști onești, ci de o rea intenție pusă la lucru pe scară largă”, susține Pepine.

Casa Regală anunță programul funeraliilor Reginei Ana a României

În ceea ce privește Brexit-ul, acesta subliniază că în condițiile în care ”la numai o săptămână de la anunțarea rezultatelor, presa este inundată de știri despre cum a început economia britanică să se prăbușească, reaua credință devine evidentă. Și nu pentru că economia britanică nu s-ar putea prăbuși, ci pentru că acest lucru nu poate fi prevăzut cu doar câteva săptămâni sau luni înainte”.

Problema este că lumea începe să aibă sentimentul că asistă la o scenă trucată. Când mass-media difuzează știri aberante cu scop pur propagandistic, când informații reale sunt ascunse în pagina a doua, ruptura nu mai poate fi acoperită. Neîncrederea se instalează statornic și ea riscă să afecteze și lucrurile făcute cu bună credință”, mai notează Horațiu Pepine.

Acesta precizează că situația din presă ”este un simptom al unei probleme mai ample”.

Se SCHIMBĂ HARTA Europei

Aceeași prăpastie se cască între popor și guvernele sale sau partidele tradiționale. Societatea nu se mai simte reprezentată de partidele mari și caută altceva cu înfrigurare. Preocupările naționale au fost peste tot destituite ca anacronice și au fost înlocuite cu preocupări ”europene”, care par de multe ori în dezacord cu aspirațiile naturale ale oamenilor”, arată semnatarul analizei.

Pentru a ilustra ideea de criză a reprezentării, Horațiu Pepine a oferit un citat dintr-un interviu acordat pentru Le Figaro de politologul francez Pierre Manent.

Răsturnare de situație după Brexit: Decizia luată la Bruxelles

Cu cât construcția europeană avansează, cu atât resorturile vieții politice democratice sunt mai tare falsificate. Căci acestea rezidă într-un schimb moral dintre popor și guvernanți: poporul le acordă încrederea sa, iar aceștia caută să o răsplătească printr-o guvernare justă, prudentă și onorabilă. Dar atunci când între popor și guvern se interpune referința europeană, mandatul reprezentativ face loc unui mandat ideologic. Clasa politică nu mai este răspunzătoare în fața alegătorilor, ci în fața ideii de criterii europene.” În consecință, mai spune Pierre Manent, ”guvernele noastre nu ne guvernează, ci ne supraveghează”, a declarat Pierre Manent.

Horațiu Pepine conchide prin a preciza că, guvernele nu ne pot ”supraveghea” prin mijloacele lor proprii și de aceea au nevoie de o anumită presă, care să joace acest rol de moralizare perpetuă, de condamnare a ”derapajelor”, de supraveghere și de ”aducere la ordine”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.