Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Octavian Jurma: Cazuri de Centaurus în Mureș. 15.000 de cazuri noi COVID în perioada sărbătorilor de iarnă

Facebook
Octavian Jurma

Datele sugerează existența unui focar de subvarianta Centaurus a COVID-19 în Mureș, afirmă medicul Octavian Jurma. Potrivit acestuia, vârful valului pandemic 7, cu 15.000 de cazuri pe zi, ar putea fi atins în perioada sărbătorilor de iarnă, anunță Mediafax.

Octavian Jurma susține că, așa cum era previzibil, există confirmarea că varianta BQ.1.1 "Cerberus" este în circulație comunitară în România. Ceea ce nu era previzibil este identificarea a două cazuri de BA.2.75 "Centaurus" în Mureș și a unui caz de BQ.1.3 în București.

„Supa de variante începe să se contureze și în România”, spune medicul.

Potrivit acestuia, după datele furnizate de CNSCBT, nu se întâmplă nimic notabil în privința pandemiei de COVID-19 în România de la ieșirea din valul 6 - Omicron-BA5: „pentru guvern doar gripa pare să mai fie o amenințare în sezonul de toamna/iarnă. Nu același lucru rezultă din datele de secvențiere GISAID, care au fost actualizate pentru România până în 18 octombrie 2022”.

Astfel, în primele 2 săptămâni din octombrie, au fost identificate prin secvențiere 3 noi cazuri de infectare cu BQ1. (familia BQ), 2 în București și 1 Iași. În plus în București a fost confirmată și versiunea BQ.1.3.

BQ.1.1 (supranumită "Cerberus") este o versiune Omicron de Nivel 6 din grupul Pentagon, care este în creștere rapidă în vestul Europei.

Despre versiunea BQ.1.3 nu există prea multe date în plus față de BQ.1.1, dar în Madrid (Spania) este versiunea dominantă a grupului BQ.

O altă noutate vine din Mureș, spune Jurma, unde avem confirmate 2 cazuri de infectare cu varianta BA.2.75 "Centaurus", ceea ce sugerează existența unui focar de "Centaurus" în Mureș.

„Fără date suplimentare de la CNSCBT suntem în ceață în privința caracteristicilor cazurilor. Puțin probabil să primim astfel de date însă. Raportul VOC din această săptămâna nu menționează absolut nimic despre noile variante, deși presa a relatat amplu despre BA.2.75 Cerberus în vară și interesul public este evident. Nu este încurajatoare nici reducerea drastică a numărului de secvențieri (32 săptămâna trecută față de 94 săptămâna precedentă)”, declară medicul.

Începutul valului 7 este iminent în aceste condiții și se pot face estimări „rudimentare” asupra debutului și evoluției sale.

„Astfel, debutul va avea loc în maxim 2 săptămâni, posibil chiar săptămâna viitoare (în funcție de rata de testare care este, de asemenea, foarte redusă). Din păcate, un vârf în jurul a 15.000 de cazuri noi pe zi este posibil să apară chiar în perioada sărbătorilor de iarnă ceea ce poate grava/prelungi valul. Chiar și în cel mai optimist scenariu un vârf sub 10.000 de cazuri pe zi în perioada sărbătorilor este puțin plauzibil. Având în vedere mobilitatea naturală mare de sărbători e clar că infectările nu pot fi prevenite prin mijloace non-farmaceutice (masca, distanțare, aerisire) care au fost abandonate în România sub pretextul că s-a terminat pandemia și COVID-19 a devenit o ", adaugă Octavian Jurma.

Prevenția, în opinia acestuia, trebuie focalizată pe reducerea gravității consecințelor infectării prin metode farmaceutice, respectiv vaccinarea cu boosterul bivalent BA.5 de la Moderna sau Pfizer și disponibilitatea antiviralului Paxlovid. Novavax, un vaccin care nu se bazează pe tehnologia mRNA, este de asemenea un booster alternativ eficient pentru cei care se tem de tehnologia mRNA, declată Jurma.

„Din păcate nici unul din aceste mijloace de reducere a impactului infectării cu SARS-CoV-2 nu este disponibil încă în România deși COVID-19 este o boală de cel puțin 10 ori mai gravă decât gripa. Pentru mulți dintre noi chiar și o versiune comercială a acestora ar fi mai bună decât nimic. Valul 7 este și primul val de COVID-19 care debutează în același timp cu valul sezonier de gripă, ceea ce face mai probabilă apariția cazurilor cu dublă infectare covid-gripă. Din fericire, avem atât vaccin anti-gripal, cât și o campanie de informare care face ca vaccinarea antigripală să meargă relativ bine (pentru România). Problema este absența campaniei de vaccinare anti-covid. Circulația crescută a RSV (Virusul Respirator Sincitial) va complica și mai mult valul 7, mai ales în rândul copiilor și al persoanelor imunodeficiente. Avem deci un val o amenințare triplă, care cere măsuri suplimentare de siguranță, chiar dacă Omicron rămâne în continuare mai blând decât B.1.1 (Wuhan) și Delta. Toate sunt motive să adoptăm o strategie vaccinare plus (booster+masca+etc) în această perioadă. Aștept și eu în continuare alături de voi niște explicații și anunțuri legate de pregătirile guvernului pentru a face față noului val de infectări. Încă refuz să cred că ne vor abandona complet în valul 7 și ne vor lăsa fără vaccin bivalent”, conchide medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.