Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Odată pierdută, gheaţa arctică nu se poate reface rapid (studiu)

gheata

Gheaţa arctică nu se poate reface rapid, odată ce se topeşte din cauza încălzirii climatice, conform concluziilor unui nou studiu, transmite luni Press Association potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au apelat la cochiliile scoicilor quahog, animale care pot trăi sute de ani, şi la modele de evoluţie climatică pentru a descoperi modul în care s-a modificat gheaţa marină arctică de-a lungul ultimului mileniu.

Ei au observat că acoperirea banchizei glaciare boreale se modifică în intervale de timp relativ mari, de ordinul decadelor şi secolelor şi astfel au ajuns la concluzia că gheaţa arctică nu se poate reface rapid chiar dacă procesul de schimbare climatică este încetinit sau chiar oprit.

În cadrul studiului s-a examinat dacă schimbările în acoperirea banchizei glaciare la nord de Islanda au fost "forţate" (adică provocate de evenimente precum erupţii vulcanice sau de ciclurile solare) sau dacă au fost "neforţate" (adică parte dintr-un model natural de evoluţie climatică).

Conform studiului, cel puţin o treime dintre variaţiile din trecut au fost "forţate", ceea ce indică faptul că sistemul climatic este foarte sensibil la astfel de factori externi, conform coordonatorului acestui studiu, Dr. Paul Halloran de la Universitatea din Exeter.

"Apar din ce în ce mai multe dovezi că multe aspecte ale climatului nostru în schimbare nu sunt cauzate de variaţii naturale, ci forţate de anumite evenimente. Studiul nostru arată efectul substanţial pe care astfel de factori de influenţă climatică îl pot avea asupra gheţii arctice, chiar dacă aceşti factori nu sunt extrem de puternici, aşa cum se întâmplă în cazul erupţiilor vulcanice sau ale modificărilor de activitate ale Soarelui", a susţinut el, adăugând că în prezent factorul de influenţă climatică este de origine antropică.

Despre scoicile quahog se crede că sunt cele mai vechi animale de pe Terra care nu trăiesc în colonii, iar cochiliile lor produc inele de creştere care pot fi examinate pentru a identifica schimbări climatice produse în trecut.

Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Scientific Reports.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.