Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ofensiva de primăvară': orașele pe care vrea Rusia să le cucerească (BBC)

guim.co.uk
ucraina-razboi

O să auziți mult termenul „ofensivă de primăvară” în următoarele săptămâni de război din Ucraina. Într-un sens militar tradițional, este atunci când armatele caută să genereze un impuls al campaniei, scrie BBC.

Moscova a mobilizat sute de mii de oameni și a crescut producția de arme și muniție. Kievul se așteaptă la atacuri majore din est și sud chiar pe 24 februarie, data la care se împlinește un an de la începutul invaziei.

Ce orașe va încerca Rusia să cucerească?

Bahmut

Este orașul din est care a acaparat titlurile din cauza nesfârșitelor revendicări asupra taberei care îl controlează. Deocamdată, Kievul nu face aluzie la o retragere tactică. Se susține că rușii suferă aproximativ 500 de victime pe zi în timp ce organizează atacuri necruțătoare. Ucraina consideră că propriile pierderi nu sunt la fel de mari.

Forțele obișnuite ale Rusiei par să fi înlocuit mercenarii din Grupul Wagner, în timp ce continuă să înconjoare orașul. Deocamdată, trupele ucrainene continuă să o dețină.

Dacă sau când orașul va cădea, forțele invadatoare sunt de așteptat să împingă spre orașele Slovyansk și Kramatorsk. Ar putea permite Moscovei să captureze întreaga regiune de est Donețk, unul dintre obiectivele sale oficiale.

Dar asta ar implica capturarea a peste 4.000 de mile pătrate (10.360 km pătrați). Într-o perioadă în care Rusia a obținut câștiguri minime și costisitoare, ucrainenii ar trebui să fie serios depășiți sau luați prin surprindere.

Vuhledar

După ce au încercat și au eșuat în noiembrie anul trecut, forțele ruse au început să lanseze atacuri asupra orășelului Vuhledar, tot în regiunea Donețk.

Se află pe curba de sud-est a câmpului de luptă actual și este semnificativ pentru Moscova din două motive.

În primul rând, este aproape de singura linie feroviară care leagă peninsula Crimeea anexată și teritoriile controlate de ruși din est. De la Vuhledar, forțele ucrainene au tras cu artilerie în trenurile de aprovizionare rusești.

Vuhledar este ca Bakhmut prin faptul că pentru ruși are o semnificație mai mult simbolică decât militară. Ucraina este convinsă că Moscova își va urmări cele două obiective principale cât mai repede posibil.

Pe lângă capturarea întregului Donbas (regiunile Lugansk și Donețk), se crede că președintele rus Vladimir Putin caută să lărgească coridorul terestre pe care l-a ocupat între Crimeea și Rusia.

Capturarea lui Vuhledar ar merge cu siguranță către aceștia - dar ar fi mai valoroasă pentru Kremlin în sensul propagandistic. Etapele militare ajută Kremlinul să-și justifice „operațiunea militară specială”  în Rusia, precum și să liniștească criticii.

De asemenea, ar putea oferi președintelui Putin o cale de ieșire politică, dacă poate păstra ceea ce cucerește.

Zaporojie

Este văzută ca o poartă spre sudul Ucrainei. Departe de frontul de est, linia conflictului de la sud de orașul Zaporizhzhia este o altă direcție pentru care Kievul este îngrijorat. Îngrijorarea este că forțele ruse ar putea împinge ofensiva în nord, spre orașele Orikhiv și Pokrovsk (cel din urmă este în regiunea Donețk).

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar respinge pozițiile de tragere ale rachetelor ucrainene cu rază mai lungă de acțiune, care pot lovi adânc în coridorul terestru pe care Rusia îl controlează mai la sud.

Având în vedere că HIMARS-urile americane pot ajunge până la 80 km (50 mile) și sunt pe cale să meargă până la 120 km, orașele ocupate Melitopol și Tokmak se află confortabil în raza de acțiune a Ucrainei.

De asemenea, Moscova se tem de un avans ucrainean de aici spre Melitopol. Kievul a mai vorbit despre importanța orașului, spunând că eliberarea acestuia ar permite Ucrainei să întrerupă rutele rusești de aprovizionare către Crimeea.

Cu toate acestea, Valeri Zaluzhnyy, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a recunoscut și el că trupele sale nu au numărul de echipamente necesare pentru un astfel de atac.

Harkov

În ciuda faptului că se află la mai puțin de 25 de mile de granița cu Rusia, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei din nord-est nu a căzut niciodată sub controlul Moscovei.

La fel ca multe zone, a fost în mare parte ruptă de încercările Rusiei de a o smulge de sub controlul Kievului. Populația din Harkov a suportat lovituri aproape constante cu rachete și întreruperi de curent care au rezultat în această iarnă.

Autoritățile spun că, deși nu a existat o creștere a forțelor inamice din apropiere, rușii au bombardat zonele civile mai des.

Unii ofițeri din armata locală au spus că „nu ar fi surprinși” dacă rușii ar lansa un alt atac, în special cu terenul înghețat.

Deși nu există nicio garanție că Rusia ar putea lua un oraș în care nu a reușit să pătrundă în ultimul an, capturarea sa ar aduce un avantaj strategic semnificativ.

Forțele invadatoare ar putea bloca orașul de Kiev, ceea ce ar putea împiedica trupele ucrainene aflate în prezent la sud de Harkov să se retragă în capitală.

Kiev

La începutul invaziei pe scară largă, trupele ruse au ajuns la câțiva kilometri de Kiev, dar au fost respinse de trupele ucrainene.

Capitala Ucrainei este încă premiul suprem al Rusiei. Totuși, acesta nu este 2022.

Anul trecut, exercițiile militare comune dintre Belarus și Rusia s-au transformat într-un avans asupra Kievului, când Moscova și-a folosit aliatul ca rampă de lansare pentru invazia sa.

La începutul acestui an au existat temeri că istoria se va repeta atunci când ambele țări au anunțat încă o dată exerciții - de data aceasta sub forma exercițiilor „defensive” ale forțelor aeriene la nordul Ucrainei.

Belarus a negat că are planuri de a se alătura invaziei. Moscova a respins afirmațiile că a încercat să o forțeze.

Acum, atât Occidentul, cât și Ucraina par să fie de acord că nu există informații care să sugereze că capitala ar putea fi sub amenințarea cu care sa confruntat anul trecut. În plus, Rusia și-a folosit forțele cele mai bine antrenate în timpul primei încercări, când scopul său era să răstoarne guvernul ucrainean.

„Nu vedem grupuri de asalt formate capabile să ajungă la Kiev”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

"În plus, este imposibil să cucerești Kievul în principiu. Este un oraș mare cu patru milioane de oameni, gata să se apere."

Dacă Rusia lansează într-adevăr o ofensivă la scară largă și câștigă avânt, succesorul lui Reznikov ar putea oferi o evaluare diferită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.