Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presiune mare pe armata ucraineană: Trebuie să recucerească Hersonul până la căderea iernii, altfel va fi un dezastru

bbc.com
Lugansk Doneţk Zaporijjea Herson ucraina harta

Oficialii și analiștii americani avertizează că Ucraina duce o bătălie crâncenă pentru teritoriul din sud, care trebuie încheiată înainte ca iarna să creeze condiții nefavorabile pentru luptă.

În ultimele zile, armata ucraineană a avansat rapid pe două fronturi separate, eliberând mari bucăți de teritoriu în est și străpungând fronturile inamice din regiunea Herson. Vladimir Putin a declarat patru regiuni ucrainene parte a Rusiei și a început procesul de anexare. Pentagonul spune că Kievul ar trebui să-și folosească impulsul din est pentru a respinge forțele ruse care ocupă regiuni importante din punct de vedere strategic de pe coasta Mării Negre, scrie Financial Times.

„Sezonul de luptă se încheie. Ucrainenii au câștigat un avantaj și trebuie să-și continue ofensiva. Pe termen lung, va fi un dezastru pentru Ucraina dacă Rusia îi poate întrerupe accesul de la Mariupol până la Odesa. Forța vitală a Ucrainei este legată de accesul la Odesa. De aceea este important să menții o postură ofensivă și nu doar să fii defensiv în Sud”, a declarat Chris Murphy, membru democrat al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului american.

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă fulger în regiunea Harkov și a împins forțele ruse din orașul Liman din regiunea Donețk. Dar, în ciuda acestui fapt, aliații occidentali ai Kievului consideră eliberarea Hersonului ca un test decisiv.

„Dacă controlezi Hersonul, poți împiedica cu siguranță trupele ruse să ajungă la Odesa, exact ceea ce vor rușii”, a spus un oficial al apărării din SUA.

Ucraina știe că săptămânile următoare vor fi puncte de cotitură în campania de eliberare a teritoriilor din sud.

„Evident, este important să avansăm rapid pentru eliberarea teritoriilor ocupate, pentru că schimbările meteorologice vor limita operațiunile militare active în regiune”, a declarat fostul șef adjunct al Statului Major General Igor Romanenko.

„Dacă aliații noștri ne-ar ajuta prin furnizarea de arme mai moderne pe care le solicităm, atunci totul s-ar întâmpla mult mai repede. Și nu am vorbi despre factorul meteo”, a adăugat el.

Oficialii militari și analiștii cred că Ucraina va putea elibera Herson până la jumătatea lunii noiembrie. Forțele ucrainene au făcut progrese la nord-est de oraș și au ajuns la Nipru. De asemenea, se îndreaptă spre Herson dinspre nord, dar încet. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că armata ucraineană a eliberat mai multe localități la nord-est de Herson.

„Trebuie să facă ceva cu Hersonul în viitorul apropiat. Acest lucru va ridica moralul armatei și societății ucrainene, dar va dovedi, de asemenea, că antrenamentul și echipamentele furnizate sunt utilizate în cel mai bun mod", a declarat pentru publicație un diplomat occidental sub anonimat.

Oficialii subliniază că armata Ucrainei trebuie să elibereze sudul înainte de începutul iernii, pentru că solul din regiune nu a înghețat în ultimii trei ani. Și astfel, pământul de aici se va transforma în curând în mocirlă. În astfel de condiții, va fi dificil pentru ambele părți să manevreze, vor fi nevoiți să folosească drumurile principale, iar asta îi va face vulnerabili. Noroiul oferă un avantaj unei armate aflate în poziție defensivă. Pentru că nu are nevoie să înainteze, spun analiștii. În ciuda faptului că moralul armatei ruse este scăzut, actuali și foști oficiali americani spun că Moscova și-a întărit serios poziția în sud. Din această cauză, este dificil pentru Ucraina să conducă o ofensivă în această direcție.

„Rușii au făcut eforturi mari și au dedicat mult timp stabilirii aici, într-un mod ușor diferit față de est. Au putut să transfere vehicule blindate aici, să construiască fortificații de bază. Și aici matematica iese în prim-plan. Ucraina are nevoie de un avantaj numeric semnificativ în sud”, a declarat pentru FT un reprezentant al NATO care a dorit să rămână anonim.

”Ucraina trebuie să folosească instruirea inteligentă și flexibilă, pe care a primit-o de la noi și de la aliații noștri, pentru operațiuni speciale pentru a găsi o modalitate de a-i forța pe ruși să nu se poată folosi de avantajele lor de pe teren.”, susține Evelyn Farkash, fost secretar adjunct al Apărării din SUA.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.