Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensiva `liberalului` Eugen Teodorovici împotriva poporului studios

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene
Eugen Teodorovici

O dezbatere aparte a avut loc în ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Pe lângă remanieri, negocieri cu alte partide, prezidențiabili și dispute personale, liderii social-democrați au avut timp și de o dispută de idei.

Vezi și: Robert Negoiță a comparat-o pe Irina Tănase, iubita lui Dragnea, cu soția unui fost dictator: 'Dădea dispoziții colegilor'

Totul a pornit de la măsurile economice pe care intenționează Guvernul Dăncilă să le ia în viitorul apropiat. Una din aceste măsuri vizează norme mai stricte privind limitarea gratuițăților acordate pentru studenți pentru transportul CFR.

Ministrul a început prin a teoretiza gratuitatea invățământului în general și a evocat în context modele din alte state acolo unde se spune foarte clar că educația nu e chiar gratuită:

”Sa fie și la noi ca în alte state unde învățământul nu e gratuit. Acolo studenții iau împrumuturi și le returnează după ce se angajează. Așa ar trebui să fie și la noi pentru că nimic nu e gratis!”, a spus ministrul potrivit celor prezenți.

Și de la transportul pe CFR până la burse nu a mai fost decât un pas – Ministrul Finanțelor Publice a spus că ideea burselor pentru studenți date și pe perioada verii este una păguboasă deoarece în această perioadă studenții s-ar putea angaja sezonier și ar fi plătiți astfel pentru munca depusă.

Nu doar studenții au intrat în bătaia puștii ministrului, ci și elevii. Eugen Teodorovici a opinat că autoritățile locale nu ar mai trebui să acorde burse de merit pentru că ar greva bugetul localităților, ci să lase acest lucru pe seama bugetului central.

Citește și: Bogdan Licu, REACȚIE INCENDIARĂ după decizia CSM în cazul procuroarei Maria Pițurcă: 'Nu înseamnă că e în regulă'

El a fost contrat insă destul de dur de șeful tineretului social-democrat (TSD), deputatul Gabriel Petrea, care i-a reproșat ministrului că a pune așa problema nu are nimic a face cu social-democrația. El s-a declarat de acord cu faptul că anumite ajutări ar putea fi binevenite la ceea ce există în prezent în zona facilităților pentru studenți și elevi, dar a vorbi de regândirea din temelii a folozofiei gratuității invățământului nu își are rolul și locul într-un partid social-democrat cum se pretinde PSD a fi.

La sfârșitul ședinței, în fața presei, ministrul s-a limitat doar la a spune că trebuie reglementări mai clare și mai specifice în ce privește gratuitățile pe CFR:

"A fost o discuție legată de modul în care propunerea noastră la Finanțe pentru rectificare se va face. Săptămâna aceasta va fi o discuție pe tema rectificării.

  1. Este vorba de ceea ce de foarte mulți ani românii solicită – pensiile speciale. Credem că o variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit de 10.000 de lei și peste această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate.
  2. A doua propunere este legată de ceea ce am aplicat anul trecut în zona studenților privind gratuitatea pe cale ferată. Ne-am inspirat și din alte zone din Europa. Luăm în calcul limitarea călătoriilor pe un an și impunerea unei vârste de 26 de ani până la care să se aplice gratuitatea și să o corelăm cu situația din facultate, să nu validăm studenți cu restanțe.

Sunt măsuri care nu se iau din lipsă de bani, ci măsuri care trebuie luate pentru că este logica din România", a susținut ministrul Eugen Teodorovici la sfârșitul ședintei CExN al PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.