Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensivă secretă continuă a Franţei împotriva ISIS

isis oil petrol

Forţe speciale şi comandouri ale serviciilor de informaţii franceze sunt implicate în operaţiuni secrete împotriva Statului Islamic în Libia, pentru a opri expansiunea acestuia în statul nord-african, o acţiune concertată cu SUA şi Marea Britanie, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului Le Monde, preluată de Reuters.

Conform surselor citate de publicaţie, preşedintele François Hollande a autorizat 'acţiuni militare neoficiale' care se bazează pe forţe speciale, a căror prezenţă a fost reperată în estul Libiei începând de la mijlocul lui februarie de bloggeri specializaţi. Ceea ce Le Monde numeşte 'războiul secret al Franţei în Libia' a implicat lovituri punctuale împotriva grupării islamiste, pregătite prin acţiuni discrete pe teren, obiectivul fiind oprirea expansiunii Statului Islamic în Libia. Mai multe surse au indicat pentru aceeaşi publicaţie că lupta antiteroristă îmbracă şi forma operaţiunilor sub acoperire ale Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE) în statul nord-african.

Cele două componente sunt considerate, în doctrina militară, ca 'precursori', în absenţa unui cadru legal disponibil pentru un război deschis. 'Ultimul lucru de făcut ar fi o intervenţie în Libia. Trebuie evitat orice angajament militar deschis, trebuie acţionat discret', a indicat un responsabil de rang înalt din Ministerul Apărării, pentru Le Monde.

Potrivit agenţiei Reuters, Ministerul francez al Apărării a refuzat să comenteze pe marginea articolului, dar un apropiat al ministrului Jean-Yves Le Drian a declarat că acesta a ordonat o anchetă în legătură cu 'încălcări ale secretului apărării naţionale', pentru identificarea sursei informaţiilor. Ministerul a confirmat anterior că aviaţia franceză a întreprins recent misiuni de recunoaştere deasupra Libiei, unde Parisul a avut un rol principal în campania aeriană a NATO din 2011 care i-a ajutat pe rebeli să răstoarne regimul lui Muammar Gaddafi.

Acelaşi minister a mai confirmat că Franţa a înfiinţat o bază militară avansată în nordul Nigerului, la graniţa cu Libia. Un raid american întreprins la 19 februarie împotriva unei tabere de antrenament a SI la Sabratha, aproximativ 70 km la vest de Tripoli, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi, printre care doi cetăţeni sârbi răpiţi în noiembrie 2015, dar şi un lider jihadist, tunisianul Noureddine Chouchane, considerat responsabil pentru atentatele de anul trecut de la Muzeul Bardo din Tunis şi din staţiunea Sousse. Potrivit Le Monde, un bombardament similar, în noiembrie 2015, iniţiat de Paris, a avut ca rezultat uciderea irakianului Abu Nabil, considerat cel mai înalt responsabil al Statului Islamic în Libia, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.