Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensiva talibanilor continuă - Insurgenții proclamă o mare victorie la frontiera cu Iranul

talibani

Talibanii au afirmat vineri că au capturat cel mai important punct de trecere a frontierei de la graniţa afgano-iraniană, Islam Qala, situat în provincia Herat (vest), în timp ce ofensiva insurgenţilor continuă în Afganistan, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Punctul de trecere a frontierei Islam Qala se află complet sub controlul nostru şi îl vom repune în activitate astăzi", a anunţat Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, pentru agenţia de presă franceză.

Islam Qala este unul dintre cele mai importante puncte de trecere a frontierei dintre Afganistan şi Iran, pe unde tranzitează cea mai mare parte a comerţului legal între cele două ţări.

Recent, Kabulul a primit o exceptare din partea Washingtonului care îi permite să importe benzină şi gaz din Iran, în pofida sancţiunilor americane.

Acesta este al doilea punct important de trecere a frontierei asupra căruia talibanii şi-au impus controlul de la începutul ofensivei lor fulgerătoare, la începutul lui mai, în timp ce americanii au demarat ultima fază pentru retragerea lor din Afganistan.

Retragerea trupelor americane din Afganistan se va încheia pe 31 august, a anunţat joi preşedintele SUA, Joe Biden, dând asigurări că americanii 'şi-au atins obiectivele' în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste. Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, preşedintele a dat asigurări că 'nu este inevitabil' ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor.

Luna trecută, insurgenţii au capturat Shir Khan Bandar, principalul punct de trecere a frontierei dintre Afganistan şi Tadjikistan. Circa 1.000 de soldaţi afgani au fost nevoiţi să se refugieze în Tadjikistan după lupte intense.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.