Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensiva trupelor lui Al-Assad în nord-vestul Siriei a generat în două luni jumătate de milion de strămutaţi

Crisis Response Journal
Mayday Rescue Castile Albe siria

O jumătate de milion de persoane au fost strămutate în decurs de două luni în nord-vestul Siriei, unde regimul lui Bashar al-Assad şi aliatul său rus îşi continuă ofensiva împotriva jihadiştilor şi insurgenţilor, a anunţat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP potrivit Agerpres.

"Începând cu 1 decembrie, circa 520.000 de persoane au fost strămutate (...), cea mai mare majoritate dintre ei - 80% - sunt femei şi copii", a declarat David Swanson, un purtător de cuvânt al Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Susţinut de aviaţia rusă, regimul de la Damasc îşi continuă de mai multe săptămâni ofensiva care i-a permis să recucerească mai multe oraşe şi localităţi din provincia Idlib şi din împrejurimile ei, eludând armistiţiile care au rămas în final literă moartă.

"Violenţele cvasi-cotidiene (...) au cauzat suferinţe nejustificabile pentru sute de mii de persoane ce trăiesc în zonă", a subliniat Swanson. "Acest ultim val de strămutări agravează o situaţie umanitară deja dezastruoasă pe teren", a deplâns el.

Majoritatea strămutaţilor fug din "zonele de front" din sudul provinciei Idlib, cei mai mulţi dintre ei "deplasându-se spre zone urbane şi tabere de refugiaţi din nord-vestul Idlib" sau în teritorii din nordul regiunii vecine Alep, lângă frontiera cu Turcia, a precizat Swanson.

Jumătate dintre persoanele care trăiau în ultimii ani în provincia Idlib erau sirieni ce fugiseră din alte regiuni ale ţării recucerite de regim.

Această provincie şi unele zone din regiunile vecine Alep, Hama şi Lattakia, sunt dominate de jihadişti din Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida). Grupări ale insurgenţilor sunt prezente în zonă.

Regiunea Idlib a mai fost scena unei ofensive de anvergură între aprilie şi august 2019, în timpul căreia au fost ucişi aproape o mie de civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Puterea siriană, care deţine controlul deja peste 70% din teritoriul ţării, s-a declarat decisă să recucerească întreaga zonă.

Siria este sfâşiată din 2011 de un conflict care a făcut până acum peste 380.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.