Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoferii de TIR nu se lasă - Concurența neloială a 'colegilor' ucraineni extinde blocarea granițelor. Intervenția CE, fără rezultat

Profimedia Images
camioane granita

Camionagiii slovaci vor bloca începând de vineri principalul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a anunțat asociația de camionagii din această țară, UNAS, alăturându-se astfel protestelor poloneze pentru a obține restricții împotriva șoferilor ucraineni, relatează Reuters.

Camionagiii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina începând cu 6 noiembrie pentru a cere condiții mai dure pentru colegii ucraineni.

Camionagiii polonezi și slovaci se plâng că șoferii de camion ucraineni oferă prețuri mai mici pentru serviciile lor și, de asemenea, transportă bunuri în interiorul Uniunii Europene, și nu doar între blocul comunitar și Ucraina.

Șoferii slovaci au organizat un protest simbolic la începutul acestei luni, dar vineri, de la ora 15.00 (14.00 GMT), vor începe protestele la punctul de trecere Vysne Nemecke/Uzhhorod.

„Scopul protestului este de a se alătura transportatorilor de camioane din Polonia”, a precizat UNAS într-un comunicat publicat miercuri pe pagina sa de Facebook. „Nu îi putem lăsa singuri în luptă”.

Facilitățile pentru ucraineni generează concurență neloială

Aceștia spun că afacerile lor au fost subminate de când transportatorii de camioane din Ucraina au obținut scutiri de la solicitarea de permise de trecere în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Vysne Nemecke este singurul punct de trecere de la granița dintre Slovacia și Ucraina deschis pentru camioanele grele. UNAS a declarat că protestul nu va restricționa ajutorul umanitar, sprijinul militar sau livrările de combustibil și alimente refrigerate.

Camionagiii polonezi au început protestele în această lună, cerând UE să reintroducă un sistem de permise pentru camionagii ucraineni care intră în bloc și pentru camionagii din UE care intră în Ucraina, cu scutiri pentru ajutorul umanitar și livrările militare.

Ucraina susține că protestul - care a lăsat peste o mie de camioane blocate de zile întregi în cozi care se întind pe kilometri - dăunează economiei sale fragile din timpul războiului, împiedicând exporturile și oprind aprovizionarea cu produse de bază, cum ar fi gazul pentru autovehicule (GPL), să intre în țară.

De asemenea, Kievul afirmă că ajutorul umanitar a fost blocat, ceea ce protestatarii neagă.

Adina Vălean: „UE nu poate fi luată ostatică”

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat miercuri că Ucraina și UE nu pot fi „luate ostatice” de protestele camionagiilor polonezi, calificând situația drept „inacceptabilă”.

„Nu există bună-credinţă în găsirea unei soluţii şi există o lipsă aproape totală de implicare din partea autorităţilor poloneze, care ar trebui să aplice legea la acea frontieră”, a declarat Adina Vălean.

„Deşi susţin dreptul oamenilor de a protesta, întreaga UE, ca să nu mai vorbim de Ucraina, o ţară aflată în prezent în război, nu poate fi luată ostatică prin blocarea graniţelor noastre externe”, a punctat comisarul UE pentru transporturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.