Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoferul camionului în care au fost găsite cele 39 de cadavre, menținut în arest

gratii

Justiţia britanică a decis luni să-l menţină în detenţie pe şoferul camionului frigorific în care au fost găsite săptămâna trecută 39 de cadavre, în apropiere de Londra, iar familii vietnameze aşteaptă să afle dacă rude ale lor se află între victime, relatează AFP, potrivit news.ro.

Autorităţile vietnameze au procedat duminică la prelevări de eşantioane în vederea efectuării unor teste ADN şi stabilirii faptului dacă cetăţeni din ţara lor se află, aşa cum se tem familiile acestora, între victimele acestei drame care a relevat practici riscante ale traficanţilor de migranţi clandestini.

Arestat la puţin timp după descoperirea camionului, miercuri, într-o zonă industrială situată la Grays, la aproximativ 30 de kilometri de capitala britanică, Maurice Robinson, în vârstă de 25 de ani, a compărut luni, prin videoconferinţă, la Tribunalul din Chelmsford.

Judecătorul a decis să-l menţină în detenţie până la 25 noiembrie, când urmează să pledeze vinovat sau nu la Curtea Penală londoneză Old Bailey.

Acest bărbat, originar din Irlanda de Nord, este inculpat de omucideri prin imprundenţă, trafic de persoane, ajutorarea imigraţiei ilegale şi spălare de bani.

Premierul britanic Boris Johnson a semnat, au anunţat serviciile sale, într-o carte de condoleanţe, luni, la Grays, însoţit de ministrul de Interne, Priti Patel.

Citește și: Victor Ponta reacționează după decizia privind votul pentru Guvernul Orban: E blat între PSD și PNL

Alt nord-irlandez a fost arestat la Dublin, sâmbătă, iar alţi trei deţinuţi în Marea Britanie în acest caz au fost eliberaţi pe cauţiune, a anunţat poliţia duminică.

Poliţia britanică a crezut mai întâi că cei 31 de bărbaţi şi cele opt femei găsiţi în camion, a cărui remorcă a fost adusă din portul belgian Zeebruges erau chinezi. Însă mai multe familii din provincia Nghe An s-au manifestat şi au anunţat că rude ale lor plecate clandestin către Marea Britanie nu au mai dat veşti de câteva zile.

”VĂ IMPLOR SĂ MĂ IERTAŢI”

Potrivit presei locale, 24 dintre cele 39 de victime ar putea să fie vietnameze, un număr care nu a fost confirmat de către autorităţi.

”Am început să recoltăm eşantioane sangvine şi de păr de la familii ale presupuselor victime”, a declarat pentru AFP o sursă vietnameză în domeniul securităţii, care a cerut protecţia anonimatului.

Cel puţin două familii vietnameze şi-au exprimat temerea cu priivre la faptul că copiii lor, care aveau asupra lor paşapoarte chineze, au pierit în camionul frigorific.

Nguyen Dinh Gia, tatăul unui tânăr vietnamez în vârstă de 20 de ani, a dezvăluit sâmbătă AFP că a primit un apel telefonic în urmă cu câteva zile în care era anunţat că fiul său a murit în timp ce încerca să ajungă în Marea Britanie.

Un interlocutor necunoscut, care vorbea în vietnameză, i-a spus ”vă implor să mă iertaţi, s-a întâmplat ceva neaşteptat”.

”M-am prăbuşit auzind asta”, a declarat Nguyen pentru AFP. ”Se pare că fiul meu era în acest camion. Ei au murit cu toţii”.

Potrivit lui Nguyen Dinh Gia, fiul său i-a spus în urmă cu două săptămâni că plănuia să se ducă în Marea Britanie, din Franţa, unde trăia ilegal din 2018.

”PE CALE DE A MURI”

AFP s-a întâlnit sâmbătă cu altă familie, care trăieşte într-o cabană acoperită cu tablă ondulată, la Nghe An. Ea se teme, de asemenea, că fiica sa se află între victimele găsite în camionul frigorific.

Pham Thi Tra, în vârstă de 26 de ani, i-a trimis mamei sale un mesaj pe telefon în care-i spunea că ”nu mai putea să respire”, că era ”pe cale de a muri”, a declarat fratele său pentru AFP.

Cele două familii sunt originare din aceeaşi regiune, Ha Tinh, o parte foarte săracă a Vietnamului, de unde pleacă numeroşi migranţi.

Ei încearcă cel mai adesea să ajungă în Marea britanie, pentru a munci în ”baruri de unghii” sau ferme ilegale de canabis, în speranţa de a câştiga bani rapid.

Mulţi trec prin Rusia sau China, cu documente false, iar acest periplu îi poate costa până la 36.000 de euro, o avere în Vietnam, unde venitul mediu nu depăşeşte 2.000 de euro pe an, potrivit Băncii Mondiale (BM).

”Este clar că nişte criminali, pentru că despre criminali e vorba, ucigaşi, îşi asumă tot mai mult riscuri cu aceste persoane vulnerabile”, a declarat sâmbătă unul dintre reprezentanţii poliţiei britanice, Martin Pasmore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.