Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial: A căzut Avdiivka / Rușii au culoar spre tot Donețkul (VIDEO)

AP
Avdiivka lupte Donbas

Ucraina efectuează o manevră în orașul asediat Avdiivka pentru a retrage trupele către unele zone cu „poziții mai avantajoase”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Armatei, Dmitro Lihovi, relatează Rador Radio România. Rusia încearcă să cucerească orașul după luni de lupte grele.

El a spus în comentarii televizate că Ucraina a activat o rută logistică de rezervă în oraș, dar că aprovizionarea în Avdiivka și evacuările din oraș sunt „dificile”.

Anterior, noul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a numit situația din direcțiile Avdiivka și Kupyansk „extrem de dificilă și tensionată”. Miercuri seara, ziarul Strana, citând date de la publicul militar ucrainean, a raportat o deteriorare semnificativă a situației forțelor ucrainene din Avdiivka, care ar putea fi întrerupte de aprovizionare și întăriri.

Cea de-a treia brigadă separată de asalt a Forțelor Armate ale Ucrainei, desfășurată în zona Avdiivka a raportat o situație "extrem de critică" în acest sector al frontului. „Am fost redistribuiți de urgență pentru a întări trupele ucrainene din zona Avdiivka. Situația din oraș este extrem de critică", se arată în raportul intitulat "Iadul Avdiivka". "Suntem forțați să luptăm la 360 de grade", citează serviciul de presă cuvintele comandantului brigăzii, Andriy Biletsky.

 

Brigada specială trimisă de forțele armate ucrainene în zonă

Timp de doi ani de când Rusia și-a extins războiul împotriva Ucrainei, Brigada 110 Mecanizată a armatei ucrainene a apărat Avdiivka.

În ultimele zile, însă, supraviețuitorii brigăzii de 2.000 de persoane s-au retras în cele din urmă spre vest, scăpând de o încercuire treptată a orașului în ruine, care odată a fost casa a 30.000 de oameni și a unei industrii grele semnificative, informează Forbes.

Brigada 110 - obosită - a ieșit din Avdiivka sub tunurile ale uneia dintre cele mai bune brigăzi din Ucraina, Brigada a 3-a de asalt. Există doar două astfel de brigăzi în armata Kievului – a 3-a și a 5-a – și, după cum sugerează și numele, se antrenează pentru asalt. Adică să atace. Dar la Avdiivka, ucrainenii depășiți numeric și depășiți de arme sunt în apărare.

O lipsă disperată de muniție de artilerie — rezultatul direct al blocării ajutorului SUA către Ucraina în Congresul SUA aliniat de Rusia în toamna trecută — înseamnă că câteva brigăzi ucrainene din Avdiivka și din jurul orașului abia au reținut o forță rusă cu o duzină de brigăzi.

Prin desfășurarea unei brigade de asalt într-o campanie defensivă, comandamentul estic al Ucrainei pune în practică o strategie de „apărare activă”. Adică o apărare flexibilă, mobilă și agresivă, relatează Forbes.

Tactica de apărare activă a Brigăzii a 3-a de asalt a fost vizibilă la scurt timp după ce unitatea a fost desfășurată în fabrica de cocs industrial la nord-vest de centrul orașului Avdiivka, cândva în ultima săptămână.

Scopul evident al brigăzii este de a menține fabrica, potențial ca ancora nordică a unei noi linii de front mai puțin expuse pentru o garnizoană ucraineană reconstruită în vestul Avdiivka.

La 2 februarie, Zalujnîi, care era atunci comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, i-a raportat lui Zelensky despre situația dificilă de lângă Avdiivka. În timpul conflictului din Donbass, a fost transformată de trupele ucrainene într-una dintre principalele zone fortificate. La sfârșitul lunii decembrie 2023, Zalujnîi a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei ar putea părăsi acest oraș în două sau trei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.