Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial BNR: 'Românii vor avea rate și mai mari la bănci, este o certitudine'

businessmagazin.ro
taxe impozit rate

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că ratele românilor vor crește cu certitudine.

Vedem o iarnă complicată (...) Vom vedea efecte din ce în ce mai vizibile ale măsurilor de politică monetară și aici știm cu toții și este un subiect amplu dezbătut faptul că indicele IRCC va crește. Este o certitudine că va crește. Prin definiția lui are o întârziere de până la 6 luni, deci vor vedea românii și rate mai mari la bănci. Aceste creșteri de dobândă nu le facem din plăcere. Le facem din necesitate. Vor afecta buzunarul românilor, asta este o certitudine”, a afirmat Cristian Popa.

„Avem empatie față de cei cu credite, înțelegem. Și unii dintre noi au credite, însă acesta este medicamentul pe care politica monetară îl are pentru inflație, creșterea dobânzilor și asta facem. Căutăm acest echilibru. Creșterea dobânzilor este medicamentul pentru inflație. Dacă dăm prea puțin, dacă creștem prea puțin dobânzile, atunci nu vindecăm boala. Dacă dăm prea mult medicament, atunci avem efecte secundare. Noi căutăm acest echilibru. Inflația îi afectează pe toți românii. Creșterea dobânzilor îi afectează pe cei cu credite. Sunt mult mai mulți români în România decât românii care au credite. Noi trebuie să ne gândim la toată lumea și să nu lăsăm inflația să devină rampantă și asta facem”, a adăugat acesta.

„Trebuie să vorbim de cei ce pierd cu adevărat din acest șoc al inflației și aceștia sunt deponenții. Avem undeva la două milioane de credite în România, undeva la 400.000 de credite sunt legate la Robor. Însă, avem 10 milioane de depozite și deponenții sunt adevărații perdanți ai acestui șoc inflaționist, pentru că valoarea banilor lor a scăzut cu 15,1 la sută în ultimul an. Dobânzile fiind relativ reduse, n-au recuperat decât o mică parte. Câștigătorii, deși sună cumva contradictoriu, sunt cei cu credite, pentru că ei trebuie să înapoieze bani care valorează mai puțin, cu 15,1 la sută mai puțin decât anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.