Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL - Guvernul a amânat alegerile locale. Mandate prelungite şi bani în loc de liste de susţinători

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri tur II prezidentiale 24 11 2019

Guvernul Orban a adoptat în şedinţa de luni, 6 aprilie, o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali şi unele măsuri privind organizarea alegerilor locale. Potrivit actului normativ, mandatele actualilor aleşi locali se prelungesc până cel târziu la 31 decembrie 2020. Procedura pentru organizarea alegerilor se iniţiază, potrivit actului normativ, cel târziu la trei luni după expirarea stării de urgenţă.

"A fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale, luând în considerare situaţia extraordinară actuală, impusă de starea de urgenţă, ca urmare a epidemiei cu coronavirus. Guvernul a luat decizia de a prelungi mandatele în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale până, cel târziu, la data de 31 decembrie 2020", a arătat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, într-o declaraţie de presă susţinută la sfârşitul şedinţei de guvern.

Un măsură neaşteptată se referă la listele de semnături pentru depunerea candidaturilor. Partidele şi candidaţii independenţi pot opta între mai multe variante de relaxare a condiţiilor legale. Astfel, numărul semnăturile necesare pentru depunerea candidaturilor este redus la jumătate. Partidele trebuie să depună o singură listă de semnături pentru primar, consiliu local şi consiliu judeţean. Partidele care doresc să aibă candidaţi în toate unităţile administrative pot înlocui semnăturile de la nivel local cu o listă naţională de 25.000 de semnături, cel puţin 500 în fiecare judeţ şi 1000 în Bucureşti. Dar cea mai radicală modificare vizează posibilitatea depunerii unei sume de bani în locul listelor de susţinători.

"Având în vedere dificultăţile în această perioadă şi în perioada preelectorală pentru strângerea semnăturilor necesare şi desfăşurarea activităţilor necesare pentru înscrierea în campania electorală, Guvernul a luat, în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne, decizia de a reduce la jumătate numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale şi, de asemenea, dosarele de candidatură vor putea fi depuse electronic, iar listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse în acelaşi mod, respectiv în format electronic. Practic, în momentul de faţă, obligaţia privind numărul minim de susţinători a fost redusă la 25.000 pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale la alegerile locale de către partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Acestea pot depune în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale liste de susţinători la nivel naţional, care cuprind un număr de minimum 25.000 de alegători", a spus şeful Cancelariei premierului.

Textul Ordonanţei de Urgenţă, mai jos (forma cu care s-a intrat în şedinţa, forma fiinală urmând să fie publică odată cu publicarea în Monitorul Oficial):

"Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 1. – Procedurile privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale se iniţiază în cel mult 3 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă instituite prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, dar nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020.

Art. 2. - Data alegerilor prevăzute de art. 1 se stabileşte conform art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Interne, cu avizul Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă.

Art. 3. – Mandatele autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020 se prelungesc până la data preluării, în condițiile legii, de către noile autorități ale administrației publice locale, a mandatelor rezultate în urma alegerilor prevăzute de art. 1, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Art. 4. – (1) La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, numărul minim al susținătorilor prevăzut de art. 49 și 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, se va reduce la jumătate.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2), art. 50 și art. 51 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susținători.

Art. 5. – Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (1) și art. 49 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru a propune candidaturi în toate circumscripţiile electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot opta să depună la Biroul Electoral Central, în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale, liste de susținători la nivel național, care cuprind un număr minim de 25.000 de alegători, din care cel puțin 500 de alegători în fiecare județ și 1.000 de alegători în municipiul București.

Art. 6. – (1) Prin excepție de la prevederile art. 5, pentru a depune candidaturi într-un județ sau municipiul București la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot opta ca, în locul depunerii listelor de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală la nivelul județului respectiv sau al municipiului București, după caz, a unor contribuții electorale în valoare de cel puțin 50 de salarii de bază minime brute pe țară.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (1) și art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, candidatul independent poate opta ca, în locul depunerii unei liste de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcția pentru care candidează, conform art. 28 alin. (12) lit. b) – n) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Contribuțiile electorale prevăzute de alin. (2) și (3) vor putea fi utilizate numai în condițiile prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 7. - (1) La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale şi candidaţii independenţi vor putea opta să întocmească şi să depună electronic, în condițiile legii, liste de susţinători şi dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 47 şi art. 49 - 51 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Metodologia de aplicare a prevederilor alin. (1) se stabilește prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, adoptată în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. 8. - Alineatul (3) al articolului 151 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru, sinistru deosebit de grav ori în alte situații expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situații, nu pot fi organizate alegeri în condițiile alin. (1).”"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.