Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL România și Ungaria sunt în RĂZBOI DIPLOMATIC, după declarațiile lui Klaus Iohannis: Declarațiile venite din Parlamentul de la Budapesta

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis rade ras

Comisia pentru Politică Externă a Parlamentului ungar a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie prin care condamnă recentele remarci ale preşedintelui român Klaus Iohannis, pe care le califică drept "anti-minoritate", şi îşi afirmă angajamentul faţă de cauza autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Recentele remarci ale lui Iohannis despre comunitatea maghiară din România pot fi folosite ca ''incitare la ură'', a declarat secretarul de stat din MAE ungar, Levente Magyar, citat luni de MTI.

Citește și: Ultimă oră! După 15 mai se deschid Bisericile, dar mall-urile, restaurantele și terasele rămân închise

Potrivit agenţiei de presă ungare, acesta a mai spus că Iohannis i-a acuzat recent pe social-democraţii români, majoritari în parlament, că ''luptă să le dea Transilvania ungurilor'' în timp ce guvernul român ''duce o luptă eroică'' împotriva epidemiei de coronavirus.

Acelaşi secretar de stat a mai afirmat că preşedintele român a etichetat drept ''trădător'' pe oricine intră în discuţii cu ungurii şi care nu respinge ferm obiectivele ungare. Potrivit lui Levente Magyar, comentariile preşedintelui român sunt mai mult decât o simplă retorică de politică internă, el adăugând că acestea ar putea avea ''consecinţe ample''.

Citește și: După ce CCR a decis că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională, Rareș Bogdan pregătește o nouă ofensivă: Avem alte soluții

Secretarul de stat ungar a apreciat că este o ''tradiţie românească să se joace cartea ungară oricând apar dificultăţi pentru a se devia atenţia populaţiei de la adevăratele probleme''.

Ungaria doreşte să-şi dezvolte legăturile cu România, a continuat Levente Magyar, adăugând că guvernul de la Budapesta va continua să ajute comunitatea maghiară şi să o protejeze de ''orice forme de atacuri''.

Citește și: Aproape de o nouă autostradă în România! Ludovic Orban a semnat contractul – Întârziere de 2 ani și jumătate

Răspunzând unei întrebări, el a calificat drept ''dezonorant'' faptul că Consiliul Europei a păstrat tăcerea asupra acestei chestiuni.

La rândul său, preşedintele comisiei de politică externă din parlamentul ungar, Zsolt Nemeth, membru al partidului de guvernământ Fidesz, a declarat că şi comisia de politică externă a legislativului român este aşteptată să discute această chestiune săptămâna viitoare. El a mai spus că România ''se luptă cu doi viruşi în acelaşi timp'', adică noul coronavirus şi ''vechiul virus al şovinismului''.

Citește și: Scrisoare deschisă pentru Mircea Badea: ‘Nu vă permit să ne mai jigniți’

După ce un proiect de lege privind Statutul de autonomie a aşa-zisului Ţinut Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaţilor în forma depusă de iniţiatori - deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan -, preşedintele Klaus Iohannis a spus într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, pe 29 aprilie: ''Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. (...) Marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor". Proiectul a fost apoi respins de Senat.

Citește și: Ultimă oră! După 15 mai se deschid Bisericile, dar mall-urile, restaurantele și terasele rămân închise .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.