Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL - Teoria evoluţiei a fost scoasă din noua programă şcolară în Turcia

turcia

Turcia a anunţat marţi o nouă programă şcolară care exclude teoria evoluţiei, alimentând temerile opoziţiei că preşedintele Tayyip Erdogan subminează fundaţiile laice ale Republicii, informează Reuters, potrivit Agerpres. Preşedintele unui sindicat al cadrelor didactice a descris schimbările ca fiind un pas uriaş în direcţia greşită pentru şcolile din Turcia şi o încercare de a evita formarea unor ''generaţii care pun întrebări".

Vezi și: Donald Trump, discuție ultra-SECRETĂ cu Vladimir Putin: Regula ÎNCĂLCATĂ de președintele SUA

Ministrul educaţiei Ismet Yilmaz a declarat într-o conferinţă de presă că programa nu va conţine nicio referire la emblematica teorie a lui Darwin până la universitate, argumentând că aceasta este prea complexă pentru elevi până la acest nivel. 

Parlamentarul Mustafa Balbay din Partidul Popular Republican (de opoziţie) a declarat că orice sugestie că teoria darwinistă este dincolo de înţelegerea elevilor de liceu este o insultă la adresa acestora. ''Îi dai unui elev de 18 ani dreptul de a alege şi de a fi ales, dar nu-i dai dreptul de a afla mai multe despre teoria evoluţiei ... Asta este minte îngustă şi ignoranţă'', a spus el. 

Teoria evoluţiei postulată de omului de ştiinţă britanic Charles Darwin, care asigură că speciile sunt rezultatul selecţiei naturale, este respinsă de adepţii creaţionismului atât creştini cât şi musulmani, care cred că Dumnezeu a creat lumea - universul şi toate lucrurile vii - în şase zile, aşa cum este descris în Biblie şi Coran. 

Noua programă şcolară, ce va intra în vigoare de la începutul anului şcolar 2017-2018, obligă de asemenea numărul tot mai mare de şcoli religioase ''Imam Hatip'' să predea conceptul de jihad ca fiind patriotic în spirit. "Adevăratul sens al jihadului este să vă iubiţi naţiunea", le-a spus Yilmaz ziariştilor.

Vezi și: SRI, anunț de ULTIMĂ ORĂ - Cetățeni sirieni acuzați de legături cu grupări teroriste, declarați INDEZIRABILI în România

Jihadul este adesea tradus ca "război sfânt" în contextul acţiunilor celor care luptă împotriva duşmanilor islamului, dar oameni de ştiinţă musulmani accentuează faptul că acesta se referă şi la o luptă personală, spirituală împotriva păcatului. 

Sub guvernarea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Tayyip Recep Erdogan, ajuns la putere în 2002, numărul şcolilor religioase "Imam Hatip" a crescut exponenţial. Erdogan, care are rădăcini în islamul politic, a urmat la o astfel de şcoală, scrie Reuters. 

Preşedintele turc, acuzat de critici că reprimă libertăţile democratice prin zecile de mii de arestări şi măsurile restrictive la adresa presei de la lovitura de stat eşuată din iulie 2016, a vorbit în trecut despre educarea unei ''generaţii pioase''. 

Turcii liberali văd în măsura referitoare la programa şcolară o încercare a lui Erdogan de a împinge înapoi munca lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul cu vederi occidentale al Turciei moderne, care credea că educaţia ar trebui să fie liberă de învăţăturile religioase. 

Unii critici ai guvernului de la Ankara au spus că noul curriculum - care a fost prezentat populaţiei pentru exprimarea de opinii la începutul acestui an - a crescut accentul pus pe valorile islamice, în detrimentul rolului lui Ataturk. Dar Yilmaz a declarat marţi că nu a fost eliminat nimic legat de Ataturk sau realizările acestuia. Modificările au pus accentul doar pe valori fundamentale precum justiţia, prietenia, onestitatea, dragostea, iubirea şi patriotismul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.