Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial ucrainean: Kievul nu va denunţa acordurile de la Minsk, dar consideră absurd să le implementeze în forma actuală

digi 24
Rusia Belarus Romania Ucraina Moldova

Kievul nu va denunţa acordurile de la Minsk, dar consideră că este absurd să le implementeze în forma în care acestea sunt la ora actuală, a declarat vineri secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (SNBO), Aleksei Danilov, citat de agenţiile de presă Ukrinform şi Ukrainska Pravda.

"Noi nu le vom denunţa. Trebuie să lucrăm cu acordurile de la Minsk, nu există altele. Dar trebuie să se înţeleagă că nu le putem implementa în forma în care acestea sunt la ora actuală", a afirmat oficialul ucrainean, insistând că o serie de prevederi ale acestor acorduri sunt inacceptabile pentru ţara sa, potrivit agerpres.ro.

Este "un nonsens" ca autorităţile de la Kiev să organizeze alegeri locale în conformitate cu legislaţia Ucrainei în teritoriile controlate de separatiştii proruşi în Doneţk şi Lugansk (Donbas), "în prezenţa acolo a tancurilor ruseşti, a generalilor şi ofiţerilor ruşi", a afirmat Aleksei Danilov, referindu-se la una dintre prevederile acordului de la Minsk, încheiate în 2015 cu scopul de a pune capăt violenţelor în estul ţării.

"Nu putem face asta şi trebuie să o spunem răspicat şi deschis", a afirmat înaltul responsabil ucrainean, subliniind că Ucraina nu poate implementa în prezent acordurile de la Minsk în forma în care au fost semnate în 2015 (de Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) din cauza "unor circumstanţe şi evenimente intervenite între timp".

"Oare în acordurile de la Minsk se stipulează ca Putin (Vladimir, preşedintele rus) să emită paşapoarte ale Federaţiei Ruse pentru 650.000 de ucraineni din estul Ucrainei? Nu, nicăieri în acordurile de la Minsk nu veţi găsi scris aşa ceva. Deci cine vor fi cei care vor organiza alegeri acolo? Oare cetăţenii cu paşapoarte ruseşti vor vota în conformitate cu legislaţia ucraineană? Ei bine, aceasta este complet absurd!", a declarat secretarul SNBO într-o emisiune la postul de televiziune "1+1".

Cu toate acestea, el a subliniat că este necesar să "ne aşezăm la masa negocierilor" pentru a pune capăt războiului din Donbas, "astfel încât băieţii noştri să nu mai fie ucişi".

Danilov a spus că Ucraina şi-a intensificat activitatea diplomatică pe lângă partenerii internaţionali pentru a-şi argumenta poziţia cu privire la acordurile de la Minsk, dar detaliile acestor eforturi nu pot fi încă făcute publice.

Secretarul SNBO a menţionat de asemenea că Ucraina trebuie să-şi pună singură lucrurile în ordine în plan economic, să lupte mai energic împotriva corupţiei şi să nu mai apară în rolul de ţară "care tot timpul cere" ceva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.